logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mintha csak aludnának – a szicíliai gyerekmúmiák rejtélyei

| Szerző: hirado.hu
Egy tudóscsoport azt próbálja kideríteni, miért mumifikáltak és temettek el katakombákba gyerekek tucatjait, az olaszországi Szicília szigetén található kolostorban. A Staffordshire-i Egyetem kutatói hamarosan nekiállnak a munkának, és röntgensugaras technológiával igyekeznek feltárni, és elmesélni a sírkamra folyosóin és kriptáiban nyugvó 163 gyerek történetét.
Hamarosan elkezdik feltárni a szicíliai katakombák több, mint 200 éves titkait. A gyermekmúmiák első átfogó vizsgálatát Kirsty Squires, a brit Staffordshire Egyetem bioarcheológiai docense fogja vezetni, a terepmunka pedig a jövő héten kezdődik – írja a CNN.

Az észak-szicíliai Palermóban található katakombák hátborzongató titkait, 41 gyermek földi maradványait kezdik vizsgálni a tudósok. A Kapucínusok katakombáiban összesen 1284 mumifikálódott test és csontváz található, ezzel ez Európa legnagyobb múmiagyűjteménye.

Az itt elhelyezett gyerekek közül többnek már csak a csontváza maradt fenn, míg mások olyan állapotban láthatók, hogy látogatóik szerint olyan, mintha csak aludnának.

A kétévesre tervezett vizsgálat kezdetben 41 gyerekmúmiára összpontosít, melyek 1787 és 1880 között elhunyt fiatalokat rejtenek. Személyük, haláluk oka és kórtörténetük ismeretlen. A kutatók azt remélik, az anatómiai leletek és a levéltári feljegyzések – például a neveket és halálozási dátumokat tartalmazó könyvek– összevetésével tisztább képet kaphatnak a gyerekek életéről és haláláról.
„Szeretnénk megpróbálni megérteni ezeknek az egyéneknek az életét, egészségét, fejlődését, és ebből kiindulva össze akarjuk hasonlítani a biológiai adatokat a dolgok kulturális oldalával” – mondta Squires, a kutatás vezetője csütörtökön a CNN-nek.
Tudjuk azt, hogy középosztálybeli családokból származtak – a mumifikációs szertartást olyan gazdagabb személyeknek tartották fenn, mint a nemesség, a középosztály és a papság ”– mondta Squires. „Tehát tudjuk, hogy nem ők voltak a társadalom legszegényebb tagjai, de valójában egyelőre csak ennyi információnk van”.
Az igazi rejtély itt az, hogy vajon őket miért nem temették el ugyanúgy, mint másokat?

A munka januárban kezdődik, egy hordozható röntgenkészülék segítségével, mellyel majd több száz felvételt készítenek az egyes gyerekekről, különböző szögekből – áll a Staffordshire Egyetem sajtóközleményében.
Hordozható röntgenkészüléket használunk felvételek készítéséhez, hogy megtudjuk becsülni az egyének életkorát fogaik és fogfejlődésük, valamint a csontok összeolvadása alapján” – mondta Squires, hozzátéve, hogy betegségre utaló jeleket is keresni fognak.
A kutató szerint a mumifikálást 1599 körül a 20. század elejéig gyakorolhatták a katakombákban, amire a középosztály úgy tekintett, mint  „társadalmi személyiségük életben tartásának módja, a halál után”.

Kísértetváros a felszín alatt

A palermói katakombákat a világ legfélelmetesebb helyei között tartják számon, nem véletlenül, ugyanis körülbelül nyolcezer mumifikálódott holttestet őriznek, melyek közül az elsők a 15. századból származnak. A Convento dei Cappuccini –Kapucinus katakomba – Palermo legszokatlanabb és legkomorabb nevezetessége.

Amikor a kapucinus szerzetesek évszázadokkal ezelőtt építési telket kértek Palermo vezetőitől kolostoruk számára, látszólag a legrosszabb földdarabot kapták a szűkmarkű városatyáktól. Utóbb azonban kiderült, hogy aranybányára építkeztek, hisz a kolostor alatt húzódó pincerendszerben eltemetett első barát teste hosszú évek múltán se akart elbomlani. A különös esetet isteni jelként értékelték a szicíliaiak, akik ettől kezdve – legalábbis azon nemesek és gazdagok, akik megtehették – minden követ megmozgattak, hogy itt temetkezhessenek el.

Ajánljuk még