logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irányíthatatlanul zuhant a Földre az orosz hordozórakéta

| Szerző: hirado.hu
Az orosz Angara A5 rakéta pályára állítása során levált annak Perszej (Perszeusz) elnevezésű felső része, és a rakétadarab visszazuhant a Földre. A Perszej szerencsére egy lakatlan területen érte el az atmoszférát, nagy része elégett, egészben maradt darabjai pedig a Csendes-óceánba zuhantak.  

Az irányíthatatlanná vált rakéta az orosz űrügynökség múlt héten végzett tesztjének a része volt. A rakéta felső részének pályára állítása nem sikerült, majd a Perszej visszazuhant a Földre – számolt be a CNN.

Az orosz Angara A5 nevű hordozórakéta fejlesztése során többször is problémába ütköztek a kutatók. A rakéta sikeres küldetéseket teljesített 2014-ben és 2020-ban is, a tavaly december 27-i kilövésr készülve azonban csak az utolsó próbarepülésen szerelték fel rá a Perszej rakétát.

A görög mitológiai Perszeusz után elnevezett tartozék a tervezett három indításból először sikeresen működött, azonban

a második indításkor már hiba lépett fel, a rakéta felső része pedig visszazuhant a Földre.

A törmelék egy része elégett a Föld légkörében, az egyben maradt nagyobb darabok pedig a Csendes-óceán lakatlan részére hullottak Francia Polinézia térségében.

Tavaly egy kínai rakéta járt hasonlóan, a szakemberek több figyelmeztetést is kiadtak az űreszközről leváló és visszahulló darabok veszélyeiről. A NASA szerint évente mintegy 100-200 tonnányi szennyező űrszemét kerül a Föld légkörébe.

Címlapfotó: Oroszország december 27-én indította útjára az Angara A5 nehézrakétát annak harmadik és egyben utolsó küldetésére a pleszecki űrkozpontból (forrás: Twitter/RSA)

Ajánljuk még