logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az autó, ami kaméleonnak mutatja magát: megérkezett a színváltós BMW

| Szerző: hirado.hu
A BMW nagy dobással készült a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítására és vásárára, a CES-re. A bajorok ugyanis bemutatták színváltós autójukat, amely az e-könyv-olvasó készülékeknél is használt technológiára épül.

 

A BMW iX Flow névre keresztelt bemutatódarab egészen lenyűgöző képességgel bír annak köszönhetően, hogy a külső felületeire speciális tinta került. A folyadék több millió mikrokapszulából áll, amelyek mindegyike pozitív és negatív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz, akárcsak az e-könyv-olvasó készülékek esetében – számolt be a The Verge.

A kiválasztott beállítástól függően az elektromos mező stimulálásának hatására a különböző színű pigmentek a mikrokapszulák felületén összegyűlnek és a kívánt árnyalatot adják az autó karosszériájának. Egyelőre csak monokróm módon, de a hatás így is lenyűgöző.

Sőt,

a színváltás történhet elölről hátrafelé, egyik oldalról a másikra, sávokban, foltokban vagy bármilyen egyéb módon,

minden csak az elektromos impulzusok beállításától függ. A színváltós autó ötlete megenged egy igazán hasznos felhasználási módot. Például a világos vagy sötét árnyalattal játszva komoly mértékben változtatható a karosszéria hőfelvevő képessége.

„Egy fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint egy fekete. Következésképpen a jármű és az utastér erős napsütés vagy magas külső hőmérséklet miatti felmelegedése csökkenthető a külső szín világosabbra változtatásával” – közölte a gyártó. Ugyanez fordítva is működik: a hűvösebb időben a sötétebb árnyalatoknak köszönhetően, a jármű több meleget szív magába.

A színváltás gombnyomásra történik, a színkínálat viszont még egyelőre a fehér, a fekete és a szürke különböző kombinációira korlátozódik. A cég szerint megvalósítás egyelőre nem több egy előrehaladott kutatási és tervezési projektnél, így a vásárlóknak még várniuk kell, amíg ténylegesen piacra kerül a különleges széria.

A 2022-es Las Vegas-i CES-en bemutatott további technikai újdonságokról ebben a cikkünkben olvashat.

A címlapfotón az új színváltós BMW iX Flow (Forrás: Twitter)

Ajánljuk még