logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kell-e félni a cápáktól?

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt napokban egyre több cápatámadásról lehet olvasni az interneten. A Fővárosi Állat- és Növénykertben nemrég megnyílt Cápasuliban a cápák varázslatos világával ismerkedhetnek a látogatók. De vajon mennyire igazak a cápák veszélyességével kapcsolatos híresztelések?

A cápákkal kapcsolatban a legtöbbeknek talán az jut eszébe, hogy veszélyes állatokról van szó. Hiszen mindenki hallott már cápatámadásról, s egy egész generáció számára volt meghatározó kulturális élmény Steven Spielberg A cápa című filmje, amely Peter Benchley regénye alapján készült, és amelyhez John William írt hátborzongatóan emlékezetes zenét – olvasható az állatkert honlapján.

A cápáknak sokkal rosszabb a hírük, mint amekkora veszélyt valójában jelentenek. Természetesen szép számmal előfordulnak cápatámadások, de arányaiben véve korántsem annyira súlyos a helyzet.

Sajnos közúti autóbalesetben egyetlen hónap alatt is többen halnak meg Európában, mint ahány halálos cápatámadást összesen feljegyeztek az emberiség írott történelme során.

A cápatámadásokkal kapcsolatos hiteles adatokat az International Shark Attack File adatbázisában kezelik. Az adatbázisban több mint hatezer esetleírás szerepel (ide értve a könnyebb sérülésekkel járó balesetekről szóló beszámolókat is) 1580-tól kezdve egészen napjainkig. A legfrissebb ma elérhető éves összesítés a 2017-es esztendő adatait foglalja össze. Eszerint abban az évben összesen 155 cápatámadást regisztráltak.

Az elmúlt években nagyjából hasonló statisztikákat lehetett látni, vagyis az összes cápatámadás egy évben – mindent beleszámítva – általában 100 és 200 szerte a világon, a nem provokált esetek száma rendszerint 50 és 100 közötti, a halálos cápatámadások száma pedig évről évre egy számjegyű.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még