logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háromezer éve nem járt senki a most feltárt titkos folyosókon

Rejtett folyosók és galériák hálózatát tárták fel a perui Andokban található ősi Chavín de Huántar templomkomplexum mélyén a régészek. A kutatók szerint a kamrák és járatok hálózatát vallási rituálékhoz használták.

A Chavín-kultúra a mai Peru északi és középső részén virágzott mintegy 3200–2200 évvel ezelőtt. A Chavín de Huántar a kultúra legnagyobb ismert vallási központja, a komplexum egy völgyben helyezkedik el. A templomban az elmúlt 15 évben 36 galériát fedeztek fel, illetve a hozzájuk tartozó folyosókat is feltárták – olvasható a Live Science cikkében.

A komplexum mélyén lévő legújabb járatokat először 2019-ben fedezték fel, de csak idén térképezték fel alaposabban. Eredetileg egy távirányítású kamerával vizsgálták az átjárókat, a koronavírus-járvány miatt azonban elakadtak a vizsgálatok, kutatók újra csak 2022 májusában léphettek be a folyosókba – mondta John Rick, a Stanford Egyetem régésze, a kutatás vezetője.

Kifejtette, az újonnan felfedezett folyosók nem voltak szigorúan véve alagutak, mivel nem a földbe ásták őket hanem a komplexumon belül hozták létre azokat.

Az átjárók legfeljebb 100 méter hosszúak, közülük több azonban kanyargós és több szinten vezet át. Egyes alagutak eredetileg közelebb lehettek a templom tetejéhez, idővel ugyanakkor lezárták őket, ahogy magasabbra építették a komplexumot.

A folyosók egy fő galériába vezettek, ahol két nagy rituális kőtál volt, az egyiket egy kondor, egy nagy andoki ragadozó madár szimbolikus feje és szárnyai díszítették. A galériát ezért ma Kondor Galéria néven ismerik. Rick szerint a terem közel háromezer éves lett, azóta várhatta lezárva a felfedezést.

A chavíni hitvilágról keveset tudni, de úgy tűnik, hogy az újonnan felfedezett folyosók és a galéria vallási célt szolgáltak. Egyes termekben például az ingerek megvonása révén hajthattak végre rítusokat. Más kamrákat istentiszteletre vagy rituális felszerelések tárolására használtak, beleértve a híres faragott díszes, óriási kagylókból készült trombitákat is, amelyeket Chavín de Huántarban nagy számban tártak fel, és amelyeket a jelek szerint az ottani szertartásokon használtak.

Bár az Andokban hasonló korú vallási lelőhelyeken már felfedeztek néhány átjárót és galériát, ezek általában sokkal kisebbek és egyszerűbbek – mondta Rick. Hozzátette, az Újvilágban a hasonló átjárókkal a közép-mexikói Teotihuacan piramisai alatti barlangokban lehet találkozni, de a különbségek szembetűnőek, a Chavín komplexum gyakorlatilag egyedülálló a járatok számát és jellegét tekintve.

 

Ajánljuk még