logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy biztonsági őr bukkant a történelmi felfedezésre

| Szerző: hirado.hu
Gazdag lelőhelyre bukkantak a Gázai övezetben egy építkezés közben. Egy, a helyszínen dolgozó biztonsági őr egy furcsa kőre lett figyelmes. Először azt hitte, a Hamász egyik titkos alagútjának bejáratát találta meg, később azonban kiderült, hogy valójában egy kétezer éves, a római korban virágzó nekropolisz maradványait fedezte fel.

Miután az Izrael és a Hamász közötti legutóbbi háború óriási károkat hagyott maga után Gázában, Egyiptom 500 millió dolláros újjáépítési projektbe kezdett a térségben, amely keretében Dzsabaliában is munkálatok indultak. Itt talált rá a biztonsági őr is a fantasztikus leletre – derül ki a Times of Israel cikkéből.

A felfedezést követően az építkezést azonnal leállították.

Miután a közösségi médiában eszméletlen tempóban terjedt a híre a felfedezésnek, a gázai régiségügyi szolgálat a Premiere Urgence Internationale francia csoportot és a jeruzsálemi francia bibliai és régészeti iskolát hívta segítségül, hogy értékeljék a lelőhely jelentőségét és jelöljék ki a kutatási területet.

Rene Elter, az expedíció vezetője szerint az első ásatási szakasszal mintegy negyven sírt találtak. Ezek az időszámítás szerinti 1–2. századra tehetők. Elter kiemelte, a nekropolisz közel 80–100 nyughelyet is tartalmazhat.

Az eddig megtalált temetkezési helyek egyikét koronákból és babérlevelekből álló füzéreket díszítik – tette hozzá.

Sajnos a konfliktusok és az építkezések miatt a Gázai övezetben sok maradvány már elveszett, ennek ellenére a terület régészeti szempontból nagyon izgalmas. Éppen ezért is fontos a most megtalált lelőhely.

Ajánljuk még