logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Évezredek óta egy centit sem mozdult a folyó

| Szerző: hirado.hu
A déli Urál hegységben található Taganaj Nemzeti Park legérdekesebb látványossága, egy nagy „kőfolyó”, ami több ezer nagy kősziklából áll és egy sűrű fenyőerdőn keresztül vezet – írja az Oddity Central.

Kőfolyók a világ minden táján találhatók, a bulgáriai Vitosa-hegységtől a Falkland-szigetekig, de egyik sem olyan lenyűgöző, mint az oroszországi nagy „kőfolyó”.

Ez a hat kilométer hosszú, gigantikus sziklákból álló képződmény több kis, átlagosan 20 méter széles „patakként” indul, amelyek később egyesülnek, és egy nagy, átlagosan 200 méter széles (egyes helyeken akár 700 méter széles) „kőfolyót” alkotnak.

A nagy „kőfolyót” tartják Oroszország egyik leglenyűgözőbb látványosságának. Keletkezéséről számos legenda és történet kering, de a tudósok úgy vélik, hogy egy gleccser leszakadásával jött létre több mint tízezer évvel ezelőtt, amely a völgybe csúszva köveket hagyott maga után.

Ami a nagy „kőfolyót” megkülönbözteti a világ többi hasonló látványosságától, hogy sűrű fenyőerdőn vezet keresztül, mint egy igazi folyó, csakhogy az évezredek alatt egy centit sem mozdult.

A sziklaréteg, amelyből néhány akár tíz tonnát is nyom, négy–hat méter mély, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy zuzmókon kívül más növényzet is növekedjen. Az egyetlen figyelemre méltó kivétel két öreg fenyőfa az Otkliknoj hegygerinc közelében.

 

Ajánljuk még