logo

Műsorújság

Rendkívüli

Megérkeztek az első felvételek a kecskeméti tragédiáról – hárman meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már időszámításunk előtt is elterjedtek voltak a labdajátékok

| Szerző: hirado.hu
Harminc faragványt fedeztek fel a régészek az ősi Quiechapa településen. A sziklába vésett faragványok bár rossz állapotúak, de egyes véseteken vannak jól kivehető részletek, az egyik faragvány például egy padot ábrázol a labdapályán.

Harminc, nagy nyomtatott I betű alakú faragványt fedeztek fel a régészek Mexikó déli részén– derül ki a Live Science cikkéből.

A Quiechapa ősi településen található sziklába vésett faragványok bár rossz állapotúak, de egyes véseteken vannak jól kivehető részletek, az egyik faragvány például egy padot ábrázol a labdapályán. A legnagyobb faragvány 34,1 centiméter hosszú, míg a legrövidebb nyolc centiméter volt.

A labdajátékok nagy jelentőséggel bírtak az emberek számára az egész ősi Mezoamerikában” – írta Alex Elvis Badillo, az Indianai Állami Egyetem adjunktusa az Ancient Mesoamerica című  folyóiratban.

És bár sok információ nem maradt fenn róluk, a régészek úgy gondolják, vallási, ceremoniális jelentőségük lehetett. Juan Ruiz de Alarcón spanyol pap feljegyzései szerint a mexikói őslakosok olyan rituálékat végeztek, amelyek alkalmával kőfaragványokba öntöttek vért. Badillo elképzelhetőnek tartja, hogy a most megtalált faragványok is ilyen célt szolgáltak.

A labdapályák alakja az idők során rengeteget változott, és noha szabályok nem maradtak fenn, feltételezhető, hogy azok is alakultak. A labdajátékot legalább 3600 évvel ezelőtt is ismerték, gumilabdával és két szemben álló féllel játszották Arizonától Új-Mexikón keresztül az egészen Kolumbiáig.

Egyelőre még nem tudni, hogy a most feltárt leletek pontosan mikor készülhettek. Az ősi település, Quiechapa már több mint 2300 évvel ezelőtt is létezett. A megjelenített pályák formája azonban a jelenlegi tudás szerint csak 2100 évvel ezelőtt terjedt el a térségben. Éppen ezért Badillo úgy gondolja, hogy a vésetek időszámítás előtt 100 körül készülhettek.

A harminc faragványt két helyszínen, természetes sziklafelszíneken találták meg a régészek.

Ajánljuk még