logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így néz ki egy tenger alatti vulkánkitörés az űrből

| Szerző: hirado.hu
A Salamon-szigeteken található Kavachi vulkán a Csendes-óceán egyik legaktívabb tenger alatti vulkánja. A legutolsó kitörését a Landsat-9 műhold is megörökítette.

A Kavachi vulkán jelenlegi kitörési időszaka még 2021 októberében kezdődött, és 2022. április-május során többször is elszíneződött a tenger a vulkán felett. Legutóbb május 14-én tört ki, ezt a Landsat-9 műhold is megörökítette.

A műhold által készített felvételen egy elszíneződött vízfelhő látható a Vangunu szigetétől körülbelül 24 kilométerre. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ilyen túlhevített, savas vízfoszlányok vulkáni kőzetdarabokat és ként tartalmaznak – olvasható az Earth Observatory cikkében. 

A mostani aktivitást megelőzően 2014-ben és 2007-ben is gyakoriak voltak a nagy kitörések a Kavachinál. Azonban a vulkán szinte folyamatosan működik, ugyanis a közeli szigetek lakói gyakran számolnak be felszálló gőzoszlopról és hamufelhőről.

A Kavachi vulkán – amely nevét a közelben élő gatokae és vangunu népek tengeristene után kapta – egy tektonikailag aktív területen alakult ki. Az 1939-ben történt első feljegyzett kitörése óta Kavachi többször is létrehozott rövid életű szigeteket. A nagyjából egy kilométer hosszúságú szigeteket azonban a hullámok hamar erodálták, így gyorsan eltűntek a víz felszínéről.

A vulkán csúcsa a jelenlegi becslések szerint húsz méterrel a tengerszint alatt található, talapzata pedig 1,2 kilométer mélyen fekszik a tengerfenéken.

Ajánljuk még