logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ősi palotát fedeztek fel a téli olimpiának köszönhetően

| Szerző: hirado.hu
Miközben a sportolók olimpiai faluját építették az idei pekingi téli játékokra, szakértők az ősi Csin-dinasztia (1115–1234) palotájának maradványaira bukkantak. A lenyűgöző felfedezések miatt az olimpiai falut végül nem az eredetileg tervezett helyen építették fel.

 

A 2022-es pekingi téli ötkarikás versenyek olimpiai faluját építve egy, a harmadik Csin-dinasztia korára datálható palotát tártak fel – számol be az Artnet. A maradványokat a Hupej tartományban fekvő Csangcsiakou városához közel fedezték fel, a település gyorsvasúttal egy óra alatt elérhető Pekingből.

Csangcsiakou egyike annak a három zónának, ahol a téli olimpia versenyeit szervezik, a város adott otthont a síelő és snowboardos események többségének.

A régészek már az építkezés megkezdése előtt tudták, hogy a településnél ősi maradványok fekszenek. 2017-ben egy átfogó felmérést végeztek, de a kutatókat is meglepte a felfedezés jelentősége, illetve hogy az épület uralkodói eredetű – írja a National Geographic.

A császári palota maradványai között városfalak, vizesárkok, 14 út és 67 épületalap található. A régészek számos fehér mázas edényporcelánt, sárkányfej-szobortöredéket és más kerámiát is találtak.

A lenyűgöző felfedezések miatt az olimpiai falut végül nem az eredetileg tervezett helyen építették fel. A palota régészeti parkként már 2021-ben megnyílt, az év végén pedig egy kiállítást is terveznek az itt feltárt leletekből.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még