logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titokzatos mélytengeri lény ivadékára bukkantak

| Szerző: hirado.hu
A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él, a most talált ivadék feltehetően nemrég kelt ki. A szakértők szövetmintát vesznek az egyedből, hogy kiderítsék a szellemcápafélék melyik fajába tartozhat.

 

Új-zélandi tudósok ritka szellemcápafélét találtak. A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él. A kiméra néven is ismert szellemcápát nagyon ritkán lehet látni, az pedig még ritkább, hogy ivadékait is észlelik. A szellemcápa-ivadékot Új-Zéland közelében találták mintegy 1,2 kilométeres mélységben – írta a BBC.

Brit Finucci, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, hogy a különleges leletre akkor bukkantak rá, amikor víz alatti populációkat kutattak. A tudósok szerint a lelet segítségével jobban megérthetik a faj fejlődését.

A kutatók szerint az éppen csak kikelt példány hasa tele volt tojássárgájával. A szellemcápafélék embriói a tengerfenékre lerakott petékben fejlődnek és tojássárgájából táplálkoznak mindaddig, amíg ki nem kelnek.

Az egyedek felfedezése és vizsgálata segíti a kutatókat, hogy jobban megértsék a faj sajátosságait. A szellemcápák nem valódi cápák, hanem a cápákkal és a rájákkal közeli rokonságban álló porcos halfajok. A szellemcápák a tengerek legmélyebb pontjain élnek, néhány faj van csupán, amelyik a part menti vizeket is kedveli.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még