logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges sapka segíti az agykutatást

| Szerző: hirado.hu
A különös tulajdonságokkal bíró fejfedő révén az MRI-vizsgálatokból pontosabb, élesebb képet kapnak az orvosok a páciens agyáról.

 

A Bostoni Egyetem mérnökei olyan, metaanyagokból készült sapkát szerkesztettek, amellyel a viselőjéről egy agyi MRI-vizsgálat során minden korábbinál részletesebb felvételt lehet készíteni, ez pontosabb diagnosztikát és hatékonyabb gyógyítást tesz lehetővé – írja a National Geographic. 

A metaanyagok olyan anyagok, amelyek leginkább a mikroszerkezetüknek köszönhetően az elektromágneses sugárzás vagy a hanghullámok bizonyos összetevőivel olyan kölcsönhatásba lépnek, amely megváltoztatja az adott sugárzást. Például egy metaanyagból készült lencse nem fókuszálni, hanem szórni fogja a fényt.

Műanyag és rézdrót felhasználásával készült metaanyagból van a sapka, amelyet a Bostoni Egyetem Fotonikai Laborjának csapata fejlesztett ki, rengeteg fizikai, mérnöki és matematikai ismeret alapján.

A mágneses metaanyagokkal például fel lehet javítani a képalkotás minőségét, ilyen kutatásokból néhány éve már készült egy tanulmány, most azonban még tovább mentek a kutatók:

a viselhető metaanyaggal a diagnózishoz szükséges MRI-felvételek elkészítési idejét is felgyorsították, így több betegre jut idő, és hamarabb sorra kerül a várakozó. Az időben diagnosztizált betegségek pedig életet is mentenek.

A sapka viselésével megfeleződik az idő, amelyet a készülékben tölt a páciens, és egyúttal pontosabb, élesebb kép is rajzolódik ki az agyáról. Azzal, hogy a vizsgálandó testrészen viseli a beteg a metaanyagból készült eszközt, a gyorsabb és pontosabb vizsgálati eredmények mellett olcsóbbá is válhat az MRI-vizsgálat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még