logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új emberi testrészt fedezett fel a SOTE kutatója

| Szerző: hirado.hu
Mezey Szilvia és csapata nemrégiben egy olyan testrészt fedezett fel, amelyet más kutatócsoport korábban soha: az alsó állkapcsot felemelő, a rágáshoz elengedhetetlenül fontos izomréteg eddig ismeretlen volt az orvosok körében is. A tanulmány egyik szerzője szerint ez a felfedezés olyan, mintha a zoológusok egy új gerinces fajra bukkantak volna.

 

A modern anatómiai tankönyvek szerint a rágóizomnak két rétege van, egy mély és egy felszíni.

„Néhány történeti szöveg azonban megemlíti egy harmadik réteg lehetséges létezését is, de rendkívül ellentmondásosak a helyzetét illetően” – írták a tanulmány szerzői az Annals of Anatomy című folyóirat online kiadásában december 2-án megjelent új jelentésükben. A kutatócsoport ezért úgy döntött, hogy megvizsgálja, vajon a kiemelkedő állkapocsizomnak lehet-e egy rejtett, mély rétege, ahogy azt a történelmi feljegyzések állítják olvasható a LiveScience honlapján.

A vizsgálathoz 12 emberi holttest formaldehidben tartósított fejét boncolták fel; emellett 16 „friss” holttestről készítettek komputertomográfiás (CT-) felvételt, és egy élő alany MRI-felvételét is áttekintették – olvasható a jelentésben.

A vizsgálatok segítségével azonosították a rágóizom anatómiailag elkülönülő harmadik rétegét. Ez a mély réteg a járomcsontnyúlványtól – az arccsontok részét képező, közvetlenül a fül előtt tapintható csontos nyúlványtól – a szarufognyúlványig – az alsó állkapocscsonton található háromszög alakú nyúlványig – fut.

„A rágóizomnak ez a mély szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől a lefolyása és a funkciója szempontjából is”

– mondta az első szerző, Mezey Szilvia, a svájci Bázeli Egyetem Biomedicina Tanszékének vezető tanára közleményében.

Az izomrostok elrendezése alapján az izomréteg valószínűleg az alsó állkapocs stabilizálásában segít azáltal, hogy megemeli és visszahúzza a koronacsontnyúlványt, írta a csapat a jelentésében. És valójában az újonnan felfedezett izomréteg az egyetlen olyan része a rágóizomnak, amely képes hátrahúzni az állkapocscsontot – tette hozzá a magyar kutatóorvos.

A tanulmány egy másik vezető szerzője, Jens Christoph Türp hozzátette, ez a felfedezés olyan, mintha a zoológusok egy új gerinces fajt fedeznének fel.

 

Ajánljuk még