logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felfedezték a valódi ezerlábút

| Szerző: hirado.hu
Annak ellenére, hogy az állat neve az ezer (mille) és a láb (pes) latin szavakból származik, eddig még nem találtak olyan ezerlábút, amelynek több mint 750 lába lett volna – egészen mostanáig.

 

Ausztrál tudósok felfedezték az első olyan ezerlábút, amelynek egészen pontosan 1306 lába van, amivel csúcstartónak számít a földön élő élőlények között. Az állatot 60 méterrel a föld alatt, egy Nyugat-Ausztráliában, ásványkincsek feltárása céljából kialakított fúrólyukban találták meg.

A szem nélküli gerinctelen élőlénynek — 3,7 hüvelyk (9,5 centiméter) hosszú és 0,04 hüvelyk (1 milliméter) széles — 330 testszegmense, csápja, táplálkozásra szolgáló csőre és kúp alakú feje van.

Paul Marek, a Virginia Tech entomológiai tanszékének docense elmondta, ahhoz, hogy az állat lábait meg tudják számolni, egy nagyfelbontású fotót kellett hogy készítsenek.

„Háromszor számoltam át a képen látható lábakat, ez körülbelül 1 órát vett igénybe” – mondta Marek, a Scientific Reports című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerzője.

A címlapfotón az ezerlábú látható.

Ajánljuk még