logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Apja lánya: Laura Shepard hatvan évvel édesapja után indult az űrbe

| Szerző: hirado.hu
Harmadszor is turistákat vitt az űrbe egy rövid túrára a Blue Origin, az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari vállalata szombaton. Az automatizált, újrahasznosítható űrkapszula utasaival visszatért, a texasi sivatagban ért földet – írja az MTI.

Az űrturisztikai vállalat harmadik turistaűrhajója hat utassal a fedélzetén emelkedett a magasba. Laura Shepard Churchley a tulajdonos vendégeként vehet részt az űrutazáson.

1961. május 5., az első amerikai az űrben

Az Amerikai Egyesült Államok történelmében jelentős nap volt 1961. május 5., amikor is a Mercury-program keretében először repült amerikai asztronauta az űrbe.

Laura Shepard számára még egy okból különleges volt ez a nap, hiszen az akkor 14 éves lány édesapja, Alan Shepard indult az űrutazásra. Mintegy hatvan év elteltével pedig Laura apja nyomdokaiba lépett – egyikre volt annak a hatfős legénységnek, akik a Blue Origin űrvállalat által indított kereskedelmi űrhajó fedélzetén hagyták el a Föld légkörét.

Az apjáról elnevezett New Shepard űrhajó utasaként Laura Shepard öt perccel kevesebbet töltött az űrben, mint édesapja, aki a második emberként és az első amerikaiként járt az űrben. Alan Shepard 1971-ben ötödikként a világon és a legidősebbként eljutott a Holdra is egy Apollo-űrhajó fedélzetén.

A teljes repülés a felszállástól a földetérésig valamivel több mint 10 percig tartott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még