logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kisbolygónak adta a nevét Karikó Katalin

| Szerző: hirado.hu
Magyar felfedezésű kisbolygót neveztek el a koronavírus elleni küzdelem során világhírűvé vált magyar kutatóbiológusról, Karikó Katalinról.

 

A róla elnevezett, nagyjából 1,5 km átmérőjű „(166028) Karikókatalin = 2002 AR204” kisbolygó a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot – írta a csillagászat.hu. Az égitestet két magyar csillagász, Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna fedezte fel még 2002-ben, amely eddig ideiglenes nevet viselt.

A kisbolygók közismert személyekről való elnevezése régi hagyomány, a névválasztás joga mindig a felfedezőt illeti. A kutatónő mellett több magyar csillagász és fizikus, egyéb tudományágak kutatói, de egy építész és egy sportoló is rajta van a legfrissebb elnevezési listán.

Karikó Katalin az Amerikai Egyesült Államokban élő, Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Tudományos eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört Covid-19 koronavírus-járvánnyal szembeni gyors fellépést.

A címlapfotón a Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még