Ez az ásatáson előkerült, legrégebben sütött kelesztett kenyér, amely javarészt megtartotta a formáját – mondta Murat Türkteti régész, az ország középső részén fekvő Eskisehirtől nem messze található küllüobai ásatások igazgatója.
„Kenyér ritkán kerül elő az ásatások során, legfeljebb morzsák. Ez azonban megmaradt, mert megégett és elásták”
– mondta a múlt héten tett felfedezésről a régész.
A 12 centiméter átmérőjű, lapos és kerek küllöobai kenyeret 2024 szeptemberében találták, a bronzkorban, egy i.e. 3300 táján épült lakóhely küszöbe alá ásták el, de előbb letörtek belőle egy darabot. Türkteki ebből arra következtetett, hogy a művelet valószínűleg valamilyen szertartás része volt – írja az MTI.
Írásos emlékek híján a küllüobai anatóliai civilizáció nagy részét homály fedi.
A bronzkorban a hettiták ősei, az anatóliai hattik éltek Eskisehirben. „Küllöoba közepes méretű város volt, ahol kereskedelem, kézművesség, mezőgazdaság, bányászat folyt. Egyértelműen fennállt valamilyen családi és társadalmi rend” – fejtette ki Deniz Sari régész.
5,000-year-old bread rises again.
In the early Bronze Age, a piece of bread was buried beneath the threshold of a house in what is today central Turkey. Now, more than 5,000 years later, archaeologists have unearthed it, and helped a local bakery to recreate the recipe — with… pic.twitter.com/eJhym0WvEF
— AFP News Agency (@AFP) May 28, 2025
Az elemzések során megállapították, hogy a kenyeret durván őrölt kétszemű búzából és lencséből sütötték, a kelesztéshez egy még meghatározásra váró növény levele szolgált.
A megégett kenyér szerdától látható az eskisehiri múzeumban.
A város polgármesterét, Ayse Ünlücét annyira meghatotta a felfedezés, hogy elhatározta: megpróbálják újrasütni. A városháza a több ezer éves kenyér elemzése után – miután Törökországban már kihalt a tönkebúza – a szintén ősi kavilca búza, bulgur és lencse mellett döntött.
A Halk Ekmek (Nép Kenyere), főként olcsó kenyérfajtákat árusító eskisehiri pékségben a múlt hét óta napi 300 darab, harmincdekás küllüobai kenyeret dagasztanak.
A pékség igazgatónője, Serap Güler szerint az ősi búzafajta, a lencse és a bulgur elegyéből gazdag, egészséges, gluténszegény és tartósítószer-mentes kenyeret lehet sütni.
Kapcsolódó tartalom
Kiemelt kép: Az ötezer éves Kulluoba kenyér (Fotó: Yasin AKGUL/AFP)