Baleset

Hídpillérnek hajtott egy autóbusz Brazíliában, többen meghaltak

Rejtett kincseket fedeztek fel az ősi hajóroncs expedícióján

| Szerző: hirado.hu
Régészek nemrég a Földközi-tengerbe merültek, hogy egy több mint 2000 éves hajóroncsot vizsgáljanak meg közelebbről.

Görögország mellett az Égei-tengerben található antiküthérai hajóroncshoz a görögországi Svájci Régészeti Iskola szervezett expedíciót – írja a Fox News.

Lorenz E. Baumer, a Genfi Egyetem professzora a Fox News Digitalnak adott interjúban elmondta, hogy az antiküthérai hajóroncs lelőhelye minden kétséget kizáróan egy egyedülálló hajóroncs az ókorból.

A történész szerint a hajó Kr. e. 80 és 60 között süllyedt el, és a leggazdagabb ókori kereskedelmi hajónak nevezte, amelyet valaha is felfedeztek a Földközi-tenger keleti részén.

„A hajó a Földközi-tenger keleti részéről érkezett, és valószínűleg Róma felé tartott. Sokat megtudhatunk belőle az akkori kereskedelmi szokásokról és a tengeri szállítmányozásról” – nyilatkozta a professzor.

A roncstól 650 méterre egy második hajóroncsot is felfedeztek, és a régészek most azt vizsgálják, hogy a hajók együtt utaztak-e.

Az expedíció során a búvárok „rejtett kincseket” találtak.

Rengeteg régészeti anyagot hoztak felszínre: mintegy 300 tárgyat, köztük 21 márványtöredéket, a hajótest egyéb szerkezeti elemeit, valamint több mint 200 kerámiatöredéket. A felfedezett márványtöredékek több szobor jelenlétére utalnak, míg az amforák elemzése változatos típusok sokaságát tárta fel, köztük a Khioszról és Rodoszról származó amforákat.

A hajótörés helyszínét eredetileg 1900-ban találták meg, ahonnan azóta számos márványszobor került elő.

A hajóroncs az antiküthérai szerkezetről, egy antik számológépről vált híressé, ami naprendszerbeli objektumok pozíciójának megállapítására, holdfogyatkozások kijelzésére alkalmas, és 1901-ben emelték ki a roncsok közül.

A szerkezet keletkezése i. e. 205-re tehető, ami körülbelül ezer évvel azelőtt volt, hogy hasonló eszközök megjelentek volna a világ más részein.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még