Baleset

Baleset miatt áll a forgalom az M3-ason Mezőkövesdnél

Halottak városa – több mint 300 mumifikált testet talált egy régészcsapat

| Szerző: hirado.hu
Múmiákkal teli sírboltot talált Egyiptomban egy régészcsapat. Az ősi temetőt „a halottak városának” nevezték el.

A régészek öt évet töltöttek ásatásokkal a III. Aga Khan mauzóleuma közelében lévő dombon. Nemrégiben pedig 36 új sírt tártak fel a helyszínen, amelyeket a becslések szerint a Kr. e. 6. század és a Kr. u. 9. század között használtak. Mindegyik sírban 30–40 ember mumifikált holttestét találták meg.

Ayman Ashmawy, az egyiptomi régiségekkel foglalkozó részleg vezetője elmondta, hogy a maradványok 30–40%-a csecsemőké és serdülőké volt, akik közül sokan fertőző betegségekben és más életveszélyes rendellenességekben haltak meg, többek között vérszegénységben vagy tuberkulózisban.

A holtak városát 2019-ben fedezték fel, akkor egy sírt találtak, amelyben két gyermek és feltételezett szüleik feküdtek. Az ezt követő ásatások további sírokat tártak fel, amelyek újabb nyomokat szolgáltattak a több mint 2000 évvel ezelőtt élt, feltáratlan társadalomról.

Mint kiderült, a testeket rangjuk alapján temették el, az elit tagjait a domb tetején lévő sírokban helyezték el.

A legépebben megmaradt múmiákat múzeumokba küldik hosszú távú megőrzés és kiállítás céljából, míg a többit tanulmányozásnak vetik alá. Az egyik vezető régész elmondta: „Ez az ő nyughelyük. Feltárjuk a történetüket, majd visszatesszük őket, és lezárjuk a sírt.”

Ajánljuk még