Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Meghökkentő dolgot fogott ki a folyóból egy mágneses horgász

| Szerző: hirado.hu
A régészeti vizsgálat megerősítette, hogy egy 1200 éves viking kardra bukkant egy mágneses horgász a Temze egyik mellékfolyójában.

Immár a szakértői vizsgálat is megerősítette, hogy a Temze egyik mellékfolyójából, a Cherwellből tavaly év végén kifogott kard egy viking fegyver, amelyet a kora-középkorban, a 850 és 975 közötti időszakban készíthettek.

A mágnes segítségével horgászó Trevor Penny 2023 decemberében fémtárgyakat keresett a Roxford közelében. Amikor kifogta a különleges kardot, elsőre nem tudta, mire bukkant, ezért feltette a fegyverről készült képeket az internetre, és csakhamar kiderült, hogy egy viking kardról van szó.

Ezt követően a horgász felvette a kapcsolatot az angliai régészeti hatósággal, melynek szakértői megvizsgálták az értékes tárgyat.

A vizsgálatok megerősítették, hogy az angliai férfi valóban egy viking kardra bukkant, amely 1200 évvel ezelőtt készülhetett.

A fegyver abból az időből származik, amikor a vikingek hajóikon Skandináviából kiindulva rendszeresen hódítottak és kereskedtek a Brit-szigeteken. A vikingek a VIII. század végén jelentek meg először a térségben, és a X. század végéig maradtak, mígnem a helyi királyok elkezdték visszafoglalni a területeket. Hivatalosan a vikingek kora 1066-ban, a Stamford Bridge-i csatában elszenvedett vereséggel ért véget.

Kapcsolódó tartalom

A decemberben megtalált kard az Oxfordshire-i Múzeum gondozásába került, ahol rövidesen kiállítják. A régészek szerint a viking fegyver azért is különleges, mert ritkaság, hogy egy teljesen épen maradt kard kerül elő abból a korszakból.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: tómederbe süllyesztett, megtört fegyverek az aarhusi Moesgaard Múzeum közreműködésével létrejött, A Vikingek előtt – harci áldozat a mocsárból című időszaki kiállításon a debreceni Déri Múzeumban, 2018-ban (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Forrás: Livescience

Ajánljuk még