Aktuális

Orbán Viktor: Négy új Grippennel bővül a magyar haderő

Ismeretlen, fejedelmi család létét igazoló gyönyörű ékszerre bukkantak

| Szerző: hirado.hu
Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak a régészek a dániai Délnyugat-Jyllandon. Az ékszer egy eddig ismeretlen fejedelmi családra utalhat.

Egy eddig ismeretlen fejedelmi családra utalhat az a gyűrű, amelyet a dániai Délnyugat-Jyllandon fedeztek fel. A család szoros kapcsolatban állhatott a frank uralkodókkal.

Kapcsolódó tartalom

A gyűrű 22 karátos aranyból készült, közepén egy féldrágakővel. A tárgy alján két spirál és háromszögletű gombok találhatók, amik az 5–6. századi frank kézművesség jellemzői.

Az ékszert Emmerlevben fedezték fel, mindössze tíz kilométerre a híres gallehusi aranyszarvak lelőhelyétől és két kilométerre a Trælbanken gyűrűs bástyájától, ami arra utal, hogy a terület több száz éven át az elit központja volt. A Dán Nemzeti Múzeum szerint a gyűrű valószínűleg egy eddig ismeretlen fejedelmi család jelenlétét mutatja a területen, amely szoros kapcsolatban állt a Merovingokkal, a Frank Királyság akkori uralkodói házával.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nationalmuseet (@nationalmuseet) által megosztott bejegyzés

Kirstine Pommergaard, a Nemzeti Múzeum felügyelője kifejtette, hogy a gyűrű formája és stílusa egyezést mutat a Meroving elit által viselt tárgyakkal, és valószínűleg diplomáciai vagy házassági ajándék volt. A gyűrűbe foglalt kő a hatalom ismert jelképe az északi országokban, a Meroving gyűrűkbe viszont jellemzően érmét vagy plakettet foglaltak, hasonlóan a pecsétgyűrűhöz. Ez azt mutatja, hogy a gyűrű az északiak számára volt szánva a hatalom jelképének – olvasható a National Geographic cikkében. 

A Merovingok érdekeltek voltak abban, hogy olyan családokkal és egyénekkel lépjenek szövetségbe, akik egy adott terület kereskedelmét és erőforrásait irányítani tudták. Talán az emmerlevi fejedelmi család rendelkezett a Ribe és Hedeby közötti terület felett, és így biztosította a kereskedelmet a térségben” – mondta Anders Hartvig, a Museum Sønderjylland munkatársa.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még