Rendkívüli

Anyát és hároméves gyermekét találták holtan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a nő öngyilkos lett

Robbanás rázta meg a Bács-Kiskun vármegyei Zsanát, 23 napig tartott az Armageddon – képeken a 45 évvel ezelőtti dráma

| Szerző: hirado.hu
Fúrás közben körülbelül 1800 méter mélységben betört a gáz. A lefúvató berendezésen keresztül a gáz a szabadba áramlott, majd a súrlódástól meggyulladt, és 50-60 méter magas lánggal kezdett égni.

Huszonhárom napig tartott a zsanai Armageddon – írták a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán.

45 évvel ezelőtt, január 25-én tompa robbanás rázta meg a Bács-Kiskun megyei Zsanát, és ezzel egy hosszú hetekig tartó harc vette kezdetét ember és természet között.
Január 25-én éjjel fél 2 körül a település határától nem messze levő földgázmezőn (Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat Zsana Északi 2-es) épp béléscsövezést végeztek a munkások.

Zsana, 1979. január 28. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Fúrás közben, körülbelül 1800 méter mélységben betört a gáz. A dolgozók gyorsan cselekedtek, lezárták a kitörésgátlót, ez azonban már nem volt elég, a lefúvató berendezésen keresztül a gáz a szabadba áramlott, majd a súrlódástól meggyulladt, és 50-60 méter magas lánggal kezdett égni.

Nem ez volt az első gázkitörés hazánk történetében.

1968-ban, csaknem egy hónap megfeszített munka után sikerült megfékezni a lángokat Algyőn. Az itt szerzett tapasztalat most jól jött. A hatóságok gyorsan a helyszínre érkeztek és munkához láttak.

Zsana, 1979. január 28. Megfeszített munkával dolgoznak az ország minden részéből a helyszínre érkezett kitörésvédelmi olajbányászbrigádok a zsanai égő gázkitörés elfojtásán (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az elsődleges feladatuk a fúrótorony ledöntése és elszállítása, majd a környék megtisztítása volt. A közelben kutakat fúrtak, vízvezetéket és víztározókat hoztak létre az oltóvíz biztosítására.

Január 30-án sikerült lelőni a megroncsolódott kitörésgátlót. Ezután létrejött egy nagyobb, függőleges és egy kisebb, vízszintes lángoszlop. A tényleges oltást február 1-én tudták elkezdeni. Február 2-án részsikert értek el, 18 percre sikerült eloltani a lángoló gázt. Sajnos újra belobbant.

Február 4-én hatalmas dolog történt: sikerült leválasztani a csőszerkezetről azt a részt, ami az oldalirányú lángolást okozta. A következő nagy cél az alsó kitörésgátló leszerelése volt. Ezt kisebb robbantásokkal próbálták elérni, ekkor azonban a gáz újra belobbant. Február 10-én végül sikerrel jártak, és eloltották az oldalsó, majd február 11-én a függőleges lángoszlopot.

Február 14-én helyére tették és rögzítették az új kitörésgátlót. Ekkor még mindig áramlott ki a gáz, de már csak szűkebb sugárban. Másnap, február 15-én dél körül próbának vetették alá, és mivel bírta a terhelést, lezárták a kutat. A gázkitörést elfojtották.

A munkálatokban, csúcsidőben, csaknem 800-an vettek részt. Sugárcsövekkel, haboltókkal vízágyúval, gépjárműfecskendővel és egy különleges, TRO oltóval dolgoztak.

Hogy mi ez a szerkezet és mi köti össze az ismert amerikai filmmel, a Top gunnal? A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma Facebook-profilján írt erről:

Ajánljuk még