Rendkívüli

Friss hírek érkeztek Katalin hercegné állapotáról

Óriási felfedezést tettek a régészek, legalább 90 ezer éves leletekre bukkantak

A legidősebb emberi lábnyomokra bukkantak Marokkó északnyugati részén. A leleteket még 2022-ben találták meg, azóta egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy legalább 90 ezer éve kerültek a tengerparti homokba. A felfedezés megerősítette azt a tudományos álláspontot, miszerint az észak-afrikai régiónak jelentős szerepe volt az emberi evolúció során.

Sokan algával borított lyuknak néznék a Marokkó északnyugati részén, Larache város tengerpartjánál található mélyedést. A látszólag egyszerű mélyedések azonban komoly régészeti felfedezést rejtenek, emberi lábak nyomai.

Kapcsolódó tartalom

A nyomokra még 2022 nyarán találtak rá, amikor a tengerparti sziklatömbök eredetét kutatták. A helyszínt egy marokkói, német, spanyol és francia tudósokat tömörítő nemzetközi csoport vizsgálta át.

Most nyilvánosságra hozott tanulmányuk szerint kiderült, hogy ezek a legrégebbi emberi lábnyomok a világon, amelyek körülbelül 90 ezer évesek.

A helyszínen nagyon sok lábnyomot találtunk. Modern eszközökkel végeztünk méréseket, és készítettünk felvételeket, hogy megállapíthassuk a lábnyomok gazdáinak magasságát” – mondta Anas Essedrati, a régészeti lelőhely vezetője.

A szakemberek 85 nyomot számoltak össze, amelyek vélhetően öt különböző személyhez tartoznak, köztük gyerekekhez, tizenévesekhez és felnőttekhez. A régészek úgy vélik, a felfedezés tovább erősíti Észak-Afrika és Marokkó fontos szerepét az ember evolúciójában. Korábban ugyanis itt találták meg a mai ember, a Homo sapiens legrégebbi maradványait is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még