Rendkívüli

Megerősítette a külügyminisztérium: újabb magyar túszról derült ki, hogy a Hamász foglya

Titkok és háttéralkuk a rendszerváltás idejéből – Új dokumentumsorozat az M5 műsorán

| Szerző: hirado.hu
Saját gyártású műsorral indítja a novembert az M5 kulturális csatorna. A november 4-től szombatonként 21 órától látható Vörös polip című dokumentumsorozat mélyrehatóan vizsgálja azokat az eseményeket és háttéralkukat, amelyek Magyarország sorsát alakították a rendszerváltás idején.

A Vörös polip Magyarország megszállását, a kommunista diktatúra kiépítését, majd az ’56-ot követő váltást, illetve a külkereskedelmi hálózat kialakítását, megerősödését járja körül. A műsor házigazdái Borvendég Zsuzsanna szakértő, történész, Az impexek kora és A hálózat pénze című művek szerzője, valamint Mező Gábor kutató, újságíró.

Vörös polip című dokumentumsorozat plakátja (Fotó: MTVA)

A széria bemutatja a Kádár-rezsim idején felépített, szovjet mintán alapuló hálózatot, a külkereskedelmi terület fontosságát, az ÁVH-s tisztekből lett bizalmi emberek munkáját és az átlagemberek számára láthatatlan vasfüggönyön keresztül kiépített „kapukat”.

A dokumentumsorozatban utánajárnak annak, hogyan épült fel a nyugati sajtóban a „legvidámabb barakk” legendája, és miként kötött Kádár János háttéralkukat olyan nyugati üzletemberekkel, mint Cyrus Eaton. Az M5 kulturális csatorna műsora valós tényekre alapozva mutatja be az impexek történetét és azt, hogyan működhettek folyamatosan veszteségesen anélkül, hogy a nagy nyugati cégek károsodásait elszenvedték volna.

Kapcsolódó tartalom

Más lesz, mint amit egy dokumentumfilmtől várnak. A történetmesélés módja és a szempontrendszer, amelynek mentén haladunk, nem tankönyvízű. Fantasztikus lett a látványvilága, a fikciós jelenetek szerepe és megvalósítása is különleges. Részenként legalább három filmes fejezetet forgattunk, amelyek egy összefüggő történetet mesélnek el. A történetek csak részben a fantázia szülöttei, megtörtént eseményeken alapulnak, vagyis egyszerre aláfestés a szerepük, és egyszerre adnak hozzá többletet a mondanivalóhoz. Ami a legváratlanabb: a filmes és a szakértői részek egymásba folynak, ugyanis időnként besétálunk Mező Gáborral a színészi játék közepébe és ezáltal a fikciót a valóság talajára rántjuk” – árulta el Borvendég Zsuzsanna történész, műsorvezető, a Magyarságkutató Intézet munkatársa.

A Vörös polip hatásos, néha megrázó, máskor meglepő, de mindig hiteles játékfilmes jelenetekkel gazdagítva segíti a nézőket abban, hogy megértsék azokat az eseményeket, amelyek alapjaiban formálták át Magyarország történelmét.

Vörös polip – november 4-től szombatonként 21 órától az M5 műsorán.

Kiemelt kép: MTVA

Ajánljuk még