Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10:30-tól Kormányinfó

Remek állapotban lévő római templomra bukkantak egy ásatás során

Római templomra bukkantak a híres római vígjátékíró, Plautus szülővárosában, az Emilia-Romagna tartományban található Sarsinában egy ásatás során – közölte az olasz kulturális minisztérium szerdán.

A kiváló állapotban fennmaradt, hármas tagolású templomot vélhetőleg a Krisztus utáni első évszázadban emelték.

Kapcsolódó tartalom

A kutatókat különösen az épület remek állapota lepte meg. Például találtak egy három vízszintes homokkőrétegből álló, elkülönült felépítményt, amelynek maximális magassága 2,85 méter. A régészek feltételezése szerint ez lehetett a pódium, és – a korabeli templomokra jellemző módon – itt állhattak egykor a kultuszhely falai. A templom körül kora középkori épületeket is találtak.

A kutatók szerint nagy valószínűséggel ez a terület volt Sarsina vallási központja az ókorban. Erre utalnak a pódiumon talált márványlapok, a vízelvezető rendszer, illetve a környező sírok és tűzhelyek – állt a minisztérium közleményében.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter fontos régészeti kincsként hivatkozott a feltárás helyszínére, amely felfedheti az évszázadok során zajló népességbeli, kulturális és társadalmi változásokat.

A sarsinai születésű Titus Maccius Plautus (kb. i.e. 254 – 184) ólatin komédiái a legkorábbi, teljes egészükben fennmaradt latin nyelvű irodalmi művek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még