Időjárás

Ne parkoljon fák alá! – Heves zivatarok miatt harmadfokú riasztásokat adtak ki több vármegyére

Olaszország visszakapta Kolumbusz Kristóf ellopott levelét, amelyben bejelentette Amerikai felfedezését

Olaszország visszakapta Kolumbusz Kristófnak a nyolcvanas években egy velencei könyvtárból ellopott levelét, amelyet 2020-ban Delaware-ben találtak meg az amerikai hatóságok – számolt be róla pénteken a The Guardian online kiadása.

A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul kézzel írt levélnek, amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről.

Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatta és nyomtatásban sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A levelet az amerikai szövetségi nyomozók Wilmingtonban találták meg 2020-ban egy texasi gyűjtőnél, aki azt állította, hogy 2003-ban vásárolta egy könyvritkaság-kereskedőtől. A gyűjtő önként átadta a történelmi dokumentumot a nyomozóknak. Az amerikai illetékesek július 19-én utaztak Rómába, hogy átadják a levelet az olasz hatóságoknak.

Kapcsolódó tartalom

A most hazakerült levél egyike annak a 30 fennmaradt első kiadású levélnek, amelyben Kolumbusz bejelentette Amerika „felfedezését” a spanyol királyi család tagjainak. A velencei könyvtár 1875-ben szerezte meg.

A levél megtalálásában Paul Needham, a Princeton Egyetem egykori könyvtárosa, a könyvritkaságok szakértője volt az amerikai hatóságok segítségére.

Needham korábban már rábukkant egy Kolumbusz-levélre az amerikai Kongresszusi Könyvtárban, amelyet Firenzéből, a Biblioteca Riccardiana gyűjteményéből loptak el. Azt a példányt 2016-ban adta vissza az Egyesült Államok.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még