Baleset

Elgázoltak egy gyalogost, az út érintett szakaszát lezárták

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Senki sem tudja, mi lehet a feltárt rejtélyes lelet

| Szerző: hirado.hu
Rejtélyes, eddig ismeretlen alakzatra bukkantak a régészek Nesscliffe Hill térségében. A régészek a nyilvánosságtól kérnek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy mit ábrázolhat a véset.

Az ókori történelem tele van furcsa dolgokat művelő emberekkel, ami jó hír a régészek számára, akik érdekes leletekre vagy furcsa archaikus rituálék maradványaira vadásznak. Időnként azonban a kutatók olyasmit ásnak ki, ami teljesen elképeszti őket, mint ahogyan ez egy angliai tudóscsoport esetében is történt.

A Nesscliffe Hill nevű lelőhely feltárása során tavaly nyáron a kutatók egy vörös homokkőbe vésett, szokatlan alakra bukkantak. Miután a csapat a leletet Nessglyph-nek nevezte el, most a nyilvánosságtól kérnek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy mit ábrázolhat.

A véset, amely egy kivájt körből és néhány egyenes vonalból áll, úgy tűnik, valamilyen fémeszközzel készülhetett, bár az ereklyét felfedező régészeknek fogalmuk sincs, ki és miért készíthette. Jelenleg csak annyit tudnak, hogy Nesscliffe Hill egykor egy vaskori dombvár helyszíne volt, amelyet később a rómaiak foglaltak el.

Az eddig beérkezett javaslatok szerint  sokan egy pálcikaembert látnak bele az alakzatba, amelynek két szarva van, és fegyvert tart a kezében. Mások úgy vélik, fejjel lefelé kell nézni a mintát, ami egy terhes nőt ábrázol.

Mivel a rejtély még mindig megoldatlan, a régészek arra biztatnak mindenkit, aki információval, ismeretekkel vagy akár csak egy megérzéssel rendelkezik arról, hogy mit ábrázolhat a Nessglyph,  jelentkezzen – olvasható a IFLScience cikkében. 

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még