Aktuális

Harc egy 3 napos csecsemő életéért: Székesfehérváron megtörtént minden szülő rémálma

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Értékes drágaköveket találtak egy fürdőházban

| Szerző: hirado.hu
Közel kétezer éves vésett drágaköveket tártak fel a régészek az angliai Carlise-nál végzett ásatások során, a Hadriánus fal közelében.

 

Az Uncovering Roman Carlisle projekt keretében a régészcsapat egy 2017-ben felfedezett római kori fürdőházat tárt fel, amikor a drágakövekre rátaláltak.

A fürdő a szintén római Uxelodunum, azaz Petriana erődjének közelében fekszik. Az erőd északi védvonalát Hadrianus fala alkotta, lakója pedig az Ala Petriana, egy ezerfős lovas egység volt. A katonák szolgálataikért római polgári címet kaptak.

A fürdőházat a magas rangú tisztek látogathatták elsősorban, és a most feltárt drágaköveket is ők hagyhatták el a komplexumban.

A leletek az időszámítás szerinti 2–3. századból származnak. A kincsek között egy olyan ametisztet is találtak, amelyen egy tükröt vagy virágot tartó Vénusz látható. Hasonló drágaköveket nem találni alacsony státuszú római lelőhelyeken. A tárgyak egészen aprók, megmunkálásuk komoly szakértelmet igényelt – mondta Frank Giecco, a csapat egyik tagja.

A korábbi kutatások során terrakotta vízvezetékeket, ép padlót, festett csempéket és főzőedény-töredékeket is találtak, de előkerültek hajtűk és üveggyöngyök is – olvasható a Heritahe Daily cikkében. 

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még