logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási talajrajzokra bukkantak, eddig nem látott Nazca-vonalakat fedeztek fel

| Szerző: hirado.hu
Egy kutatócsapat eddig nem ismert Nazca-vonalakat fedezett fel Peruban. A 168 új alakzat közül mintegy ötven emberhez hasonló alakokat ábrázol. A japán Yamagata Egyetem tudósai drónok segítségével térképezték fel a területet, terveik szerint a terület teljes egészét átvizsgálják.

168 új, titokzatos Nazca-vonalat fedeztek fel a japán tudósok a perui Pampas de Jumana nevű fennsíkon – tájékoztat a Science Alert.

A 168 újonnan felfedezett geoglifára a japán Yamagata Egyetem kutatói bukkantak rá. A Masato Sakai vezette csapat drónok segítségével kutatta a terepet. A tudósok helyi régészekkel közösen elemzik a felfedezéseket.

Az UNESCO által 1994-ben világörökséggé nyilvánított fennsíkon talált geoglifák közül mintegy ötven alakzat gigantikus, emberhez hasonló alakokat ábrázol. A többi, a tájba vésett óriásrajz között felfedezhetőek madarak, kardszárnyú delfinek, macskák és kígyók is, de a minták között több, egyszerű geometriai rajz is látható.

A régészek a vonalak közelében agyagedényeket is találtak, melyek a Kr. e. 100 és Kr. u. 300 közötti időből származnak.

Amikor világörökséggé nyilvánították a területet, a régészek mindössze 30 hasonló geoglifát találtak meg, melyek növényeket és állatokat ábrázoltak. A felfedezett rajzok száma az évek során egyre nőtt, 2019-re már kétszáz geoglifát találtak. A Yamagata Egyetem kutatói által feltárt legújabb leletekkel együtt az ismert Nazca-vonalak száma immár 358-ra emelkedett.

Kapcsolódó tartalom

A vonalakat az évtizedek során számos módon értelmezték. Az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint az égben lakó isteneknek szánták őket, míg egy másik népszerű elmélet szerint ezeket a mintákat csillagászati célokra rajzolták, de ezek valójában csak feltevések, a Nazca-vonalak továbbra is a történelem egyik legérdekesebb rejtélyei közé tartoznak.

Kiemelt kép: Egy macska képe egy domboldalon, a perui Nazcában. Az UNESCO világörökségi jegyzékén szereplő Nazca-vonalak állagmegóvási munkálatai közben felfedezett geoglifa 37 méter hosszú. A lelet megtalálását 2020. október 16-án jelentette be a perui kulturális minisztérium (Fotó: MTI/EPA/Perui kulturális minisztérium)

Ajánljuk még