logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amikor az emberiség először pillantotta meg a mélyben lakó szörnyet

| Szerző: hirado.hu
A 20. század egyik legtöbbet elemzett és legvitatottabb fotójának számít az a felvétel, amelyen állítólag a skóciai Ness-tóban élő titokzatos lény, Nessie szerepel.

 

A Loch Ness-i szörny legendája egészen a 6. századig nyúlik vissza, amikor Írország és Skócia védőszentje, Szent Kolumba – legalábbis a róla keringő történetek szerint – megmentett négy embert a rejtélyes lény karmaiból. Az évszázadok alatt többen is azt állították, hogy az Inverness városától 16 kilométerre délnyugatra található tóban láttak egy nagy méretű tengeri emlősre hasonlító állatot.

Az első újkori észlelés 1933. május 2-án történt, és valóságos médiaszenzációt keltett. Ugyanezen év augusztus 11-én újra látták. Majd 1934. november 12-én Hugh Gray fényképet is készített a szörnyről,

amint hosszú nyaka és feje kiemelkedik a vízből. Egy hónappal később a következőket mondta a helyi lapnak: „Négy hete, az istentisztelet után a szokásos sétámra indultam. Ragyogó napsütés volt, a tó vize nyugodt volt. Nem messze tőlem egy nagy testű lény emelkedett ki a vízből, mintegy fél-egy méter magasan. Azonnal elővettem a fényképezőgépemet. A fejét nem láttam. Az elülső része, ahogy ki tudtam venni, a víz alatt volt, míg a tőlem távolabb része, a farka a vízben, amely jelentős mozgást mutatott.

A férfi több fényképet is készített, de ebből csak az egyiken vehető ki egy homályos lény, amely a mai napig kételyeknek ad táptalajt, és megfejthetetlen, hogy mit is ábrázol. Annyi biztos, hogy amikor még rendelkezésre álltak a negatívok, megvizsgáltatták, és a Kodak valódinak találta őket.

Nessi következő felbukkanására 1934 áprilisáig kellett várni, amikor a londoni Daily Mail bulvárlap publikált egy fotót, melyen a vízből kiemelkedő lény feje és nyaka látható. A felvételt egy nőgyógyász professzor, Robert Kenneth Wilson juttatta el a szerkesztőségnek egy levél kíséretében, amelyben a következőket írta: turistaként éppen a hírhedt tó partjánál járt, amikor észrevette a furcsa „tárgyat” a vízben; gyorsan fényképezőgépe után nyúlt, és négy képet készített, amelyek közül csak kettőt sikerült jól exponálni.

A professzor által készült fényképről azonban nagyjából hatvan év múlva végleg kiderült, hogy hamisítvány.

A képről először az orvos fia állította, hogy nem valódi, amikor az 1970-es években egy interjúban elmondta, a fotót a filmrendezőként, forgatókönyvíróként, színészként és afrikai vadászként híressé vált Marmaduke Wetherell készítette.

Az interjú azonban hamar a feledés homályába merült, de az 1990-es években az átverésben ugyancsak részt vevő Christian Spurling halálos ágyán bevallotta tettüket, és azt is elárulta, hogyan készült a rejtélyes kép.

Az ötlet a filmrendező, Wetherell fejéből pattant ki, akit bosszút akart állni a Daily Mail szerkesztőségén, amiért korábban kigúnyolták, amikor általuk megbízott vadászszakértőként Nessie-lábnyomokat vélt felfedezni a tó partján.

Hogy megvalósítsa tervét, megkérte a makettek gyártásával foglalkozó unokaöccsét, hogy készítsen egy 30 centi magas és 45 centi hosszú játék tengeralattjárót. Erre erősítették rá a fából készült szörnyfejet.

Egy sikeres próbamerítést követően Wetherell egy barátja társaságában elvitte a modellt a tóhoz, ahol négy képet készített róla, majd, amikor meglátta, hogy őrök közelednek, elsüllyesztette azt. Ezután a negatívokat odaadta barátjának, Wilson doktornak, azzal a kéréssel, hogy saját nevében küldje el a felvételeket a lapnak.

A Loch Ness-i szörnyről azonban nemcsak fényképek, hanem filmfelvétel is készültek Malcolm Irvine révén először 1933-ban, majd 1936-ban. De a leghíresebb videófelvételt egy repülőmérnök, Tim Dinsdale forgatta 1960-ban.

Dinsdale az állását is otthagyta, hogy minden idejét az állat utáni nyomozásnak szentelje. Az ő filmjén egy vörösesbarna púp látható, amint átszeli a tavat, megfordul, és a túlsó part mentén halad. A filmszalagot ellenőrző szakemberek semmiféle trükk nyomát nem lelték.

Kapcsolódó tartalom

A szörny léte mind a mai napig érdekli az embereket. Az 59 éves Steve Feltham például 1991 óta figyeli a tavat, hogy bizonyítékot találjon a legendás fenevad létezésére. Egyszer látni is vélte a szörnyet, amikor az szinte kilőtt a vízből, de a következő pillanatban már el is tűnt.

Feltham először hétéves korában, egy családi nyaralás alkalmával látogatott el a tóhoz, azóta megszállottja lett a szörnynek. A férfi 29 éves korában döntött úgy, hogy felmond a munkahelyén, elhagyja dorseti otthonát és barátnőjét, hogy belevágjon élete legnagyobb kalandjába.

Ajánljuk még