logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titkos alagutat találtak, a 21. század legfontosabb felfedezése lehet

| Szerző: hirado.hu
Egyiptom ősi Taposiris Magna temploma alatt egy sziklarétegekbe vájt alagutat fedeztek fel, ami a régészek szerint Kleopátra rég elveszett sírjához vezethet – írja a Daily Mail. 

Az alagút, amelyet „geometriai csodának” neveznek, több mint 4800 láb ( körülbelül 1463 méter) hosszú, két méter magas, és hasonlít a görög Szamosz szigetén található az időszámításunk előtti 6. században élt Eupalinosz által tervezett alagútra, amelyet a világ egyik legfontosabb mérnöki vívmányaként tisztelnek.

Kathleen Martinez, a San Domingo Egyetem régésze több mint egy évtizede meg van győződve arról, hogy Egyiptom utolsó fáraója, Kleopátra és szeretője, Marcus Antonius a templomban nyugszik, és biztos benne, hogy az alagút vezethet a felfedezéshez.

A Taposiris Magna temploma, amelynek neve azt jelenti, hogy „Ozirisz sírja”, az egyiptomi Alexandria város közelében található, amely egykor az ország fővárosa volt.

Martinez szerint jó esély van rá, hogy a királynő ott van eltemetve, és ha ez bebizonyosodik, akkor a „21. század legfontosabb felfedezése” lenne. Úgy véli, miután Marcus Antonius megölte magát, Kleopátra részletes tervet készített, hogy mindkettőjüket egy helyen temessék el.

A helyszínen dolgozó kutatócsoport az alagútban, az iszapos üledék alatt számos kerámiaedényt és egy téglalap alakú mészkőtömböt is talált, és úgy vélik a régészek, hogy a Taposiris Magna alapja is víz alá kerülhetett az Egyiptom partjait Kr. u. 320 és Kr. u. 1303 között sújtó legalább 23 földrengésnek köszönhetően.

A templom belsejében több fontos leletet is feltártak, köztük Kleopátra királynő és Nagy Sándor képmását és nevét viselő érméket, valamint számos lefejezett szobrot és Ízisz istennő szobrát is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még