logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az iszlám előtti korból származó keresztény monostorra bukkantak

Vélhetőleg az iszlám születése előtti korból származó keresztény monostorra bukkantak egy szigeten az Egyesült Arab Emírségek partjai közelében – jelentették be tisztségviselők csütörtökön.

A Szinija szigetén fekvő monostor Umm el-Kaivein emírség területén, Dubajtól ötven kilométerre északkeletre található. A szigetet homoknyúlványok ölelik körül, és ezek egyikén fedezték fel a régészek a monostort egy építkezés miatt kezdődött feltárás során. A környék már az újkőkorszakban is lakott volt – mondta el Timothy Power régészprofesszor, aki részt vett az ásatásban.

Ez a második ilyen épület az Egyesült Arab Emírségek területén. A szénizotópos kormeghatározás szerint alapjait 534 é 656 között, még az iszlám születése előtt tehették le. Mohamed próféta 570 körül született és 632-ben, Mekka meghódítása után halt meg. Ma az iszlám vallás a legelterjedtebb a Közel-Keleten, bár még mindig léteznek kisebb-nagyobb keresztény közösségek a térségben.

Az egyhajós monostorban keresztelőmedencét és kemencét is találtak, ahol kenyeret vagy ostyát süthettek. Szakértők azt feltételezik, hogy oltár és bortartó is állhatott a templomban. Mellette egy melléképület található négy szobával, amelyek vélhetőleg egy udvart öleltek körül. Ez a helyi apát vagy püspök lakhelye lehetett.

Történészek szerint hasonló korai keresztény templomok a Perzsa-öböltől Indiáig megtalálhatóak. Régészek Bahreinben, Irakban, Iránban, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában is bukkantak már ilyen épületekre.

Timothy Power megjegyezte: korunkban az Egyesült Arab Emírségek egy olvasztótégely, de figyelemre méltó a lehetőség, hogy ezer évvel ezelőtt is hasonló szerepet tölthetett be.

„Ez egy olyan történet, amelyet érdemes elmondani” – tette hozzá.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még