logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer éves sajt került elő egy egyiptomi sírból

| Szerző: hirado.hu
Több ezer éves kecskesajtra bukkantak a régészek egy feltárás során Szakkarában. A sajtok mellett feltárt tárgyakon a Rosetta-kőn is megtalálható, démotikusnak nevezett ókori egyiptomi írást fedeztek fel.

Több mint kétezerötszáz éves halloumi sajttömböket találtak a régészek Szakkara területén a régiségügyi minisztérium legújabb expedíciója során. A sajttömbök mellett feltárt más leleteken a Rosetta-kőn is megtalálható, démotikusnak nevezett ókori egyiptomi írás található, így a régészek szerint a leletek a 26. és 27. egyiptomi dinasztia, azaz i. e. 664-404 idejéből származhatnak – olvasható az IFL Science cikkében. 

A halloumi kecske- vagy juhtejből készített, téphető sós sajt, amely a 16. századi kelet-mediterrán területeken volt népszerű.

A szakkarai sírban a régészek nagy tárolókat találtak, amelyek tele vannak a sajttal. Egyelőre azonban nem tudni pontosan, mi maradhatott belőlük.

Bár a most megtalált kecskesajt elég régi, a maga 2600 évével, mégsem számít rekordernek, ugyanis a legősibb sajt, amit valaha találtak, 3200 éves. Erre ugyancsak Egyiptomban bukkantak rá még 2018-ban.

Ajánljuk még