logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rá sem ismerni Budapest egyik ikonikus épületére

| Szerző: hirado.hu
Megújul a nagy múltú Corvin Áruház a Blaha Lujza téren. Az épületről a napokban került le az állványzat. A felújítást végző cég tervei szerint jövő tavasszal nyitja meg a kapuit az impozáns áruház.

Az áruház története 1915-re nyúlik vissza, akkor kezdték meg hamburgi befektetők az építését, a megnyító 1926-ban volt. A Reiss Zoltán tervezte, a homlokzat alapján egyemeletesnek tűnő üzletház valójában négyemeletes volt, nagy belső üvegcsarnokkal. Akkoriban a ruházati boltok mellett menetjegyiroda, vendéglő, kávéház és gyorsfényképészet is működött a Corvinban. A világháború után államosították, majd Budapest Nagyáruház néven nyitották újra.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt már nagyobb károkat szendedett az épület – utána tíz évig állt romos állapotban. Ezt követően lett belőle Centrum Corvin Áruház, és ekkor került rá a homlokzatot takaró és súlyos károkat okozó alumínium burkolat, mely évtizedekig fedte az eredeti homlokzatot.

Hatalmas kirakatai mögött kialakított enteriőrök a kor életmódjának lenyomatát adták. Az áruház sikertörténete a kilencvenes években ért véget, az újonnan nyílt plázákkal nem tudta felvenni a versenyt, kínai üzletek és egy alternatív szórakozóhely tette tönkre végleg az arculatát.

Budapesten, a Blaha Lujza téren áll a Centrum Corvin Áruház 2001-ben (MTI Fotó: Czimbal Gyula).

A helyreállítási munkálatok 2018 óta folynak, de most lekerült az állványzat, és újra láthatóvá vált az épület rekonstruált homlokzata. A jövő évben várhatóan elkészül és megnyílik, üzletek, irodák, vendéglátóhelyek lesznek benne.

A képre kattinva galéria nyílik

Kiemelt kép: Horváth Péter Gyula/hirado.hu

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="8715079" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/09/Lekerult-a-Corvin-Aruhaz-egy-reszerol-az-allvanyzat-8-HPGy-1-e1663250593754-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még