logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lenyűgöző! 105 éves rejtélyt fejtettek meg a brit búvárok

| Szerző: hirado.hu
A USS Jacob Jones volt az első amerikai rombolóhajó, amelyet egy ellenséges támadás során elsüllyesztettek, miután egy német tengeralattjáró megtorpedózta a Scilly-szigeteknél.

Brit búvárok találtak rá arra az első világháborús amerikai hajóroncsra, amely 1917 óta az óceán mélyén feküdt. Tapasztalt mélytengeri búvárok egy csapatának augusztus 11-én sikerült megtalálni az eltűnt hajó roncsait 64 kilométerre a Scilly-szigetek partjaitól.

A USS Jacob Jones egyike volt annak a hat Tucker-osztályú rombolónak, amelyeket az Egyesült Államok haditengerészete tervezett és épített még az első világháború előtt. A USS Jacob Jones volt az első amerikai rombolóhajó, amelyet egy ellenséges támadás során elsüllyesztettek, miután egy német tengeralattjáró megtorpedózta a Scilly-szigeteknél. A hajó 1917 december 6-án, 66 emberrel a fedélzetén süllyedt el.

„A romboló parancsnoka elrendelte az összes mentőcsónak vízre bocsátását, de ahogy a hajó egyre mélyebbre süllyedt, az élesített mélységi töltetek felrobbantak – ez végzett a legtöbb emberrel, akik nem tudtak elmenekülni a hajóról” – mesélte Dominic Robinson, az expedíció egyik tagja.

A búvár elsősorban történelmi jelentősége miatt emelte ki a felfedezés fontosságát. „A Jacob Jones volt az első olyan hajó a maga nemében, amely ellenséges támadás miatt veszett oda” – mondta.

Miután az USA 1917 áprilisában belépett az első világháborúba, a USS Jacob Jonest a tengerentúlra küldték.

A 315 láb (96 méter) hosszú és alig több mint 30 láb (9,1 méter) széles hajó, nyolc 53 centiméteres torpedócsővel és négy 10 centiméteres ágyúval volt felszerelve. A hajó meghajtásáról egy pár gőzturbina gondoskodott, amelyek akár 30 csomós (34,5 mérföld/óra) sebességre is képesek voltak felgyorsítani a hajót.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még