logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint egymillió dollárért árverezték el Hitler aranyóráját

| Szerző: MTI
A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.

A zsidó szervezetek tiltakozása ellenére megtartott aukción 1,1 millió dollárért (mintegy 420 millió forint) kelt el a náci relikvia, jóval kevesebbért az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárnál.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. Egy francia katona találta meg a náci vezér berchtesgadeni alpesi rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal Hitler öngyilkossága után. Az óra évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mondván, hogy a népirtó diktátor tulajdonából származó tárgyak elárverezése nem segíti elő a náci rémtettekből való okulást, az ilyen tárgyak múzeumokba valók, nem aukciókra.

A Maryland államban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más náci relikviák is. Egy birodalmi sas a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárt ért meg egy licitálónak, egy bronz íróalátétet, amelyen Hitler aláírta a Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le – olvasható az aukciósház honlapján.

Az Alexander Historical Auctions 2017-ben 243 ezer dollárért árverezte el a Hitler berlini bunkerében a második világháború végén talált rózsaszín telefonkészüléket.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még