logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egész életében menekült diktátor apja árnyékából II. Napóleon

| Szerző: hirado.hu
Százkilencven éve, 1832. július 22-én halt meg II. Napóleon, Bonaparte Napóleon francia császár és Mária Lujza osztrák hercegnő gyermeke, „a Sasfiók”, aki négyévesen, alig két hétig ült a francia császári trónon.
(Fotó: Wikipedia.org)

Napóleon Francois Joseph Charles Bonaparte (az osztrák udvarban természetesen nevének német megfelelőit használták) 1811. március 20-án született, és már világra jövetelének pillanatában megillette az apja által kreált Róma királya és Franciaország császári hercege cím, háromévesen Párma hercege is lett.

A francia császárság néhány héttel később, 1814 áprilisában összeomlott, és bár Napóleon fia javára mondott le a hatalomról,

a trónra két évtized után ismét a bosszút lihegő Bourbon-dinasztia került, királlyá a forradalom alatt kivégzett XVI. Lajos öccsét koronázták XVIII. Lajos néven.

Az Elba szigetére száműzött Napóleonnak 1815-ben száz napra sikerült visszatérnie, de a waterlooi csatában végső vereséget szenvedett.

A császár újfent fia javára mondott le, akit a francia képviselőház uralkodónak ismert el, de az európai nagyhatalmak bevonulása két hét után véget vetett a négyéves fiú regnálásának.

A kis Napóleon Bécsbe került, gyakorlatilag fogságba, ahol a Habsburg-család, de még saját édesanyja is hűvösen kezelte. Mindazonáltal kiváló nevelésben részesült, a francia mellett folyékonyan beszélt németül és olaszul, de a latinnal és az ógörög nyelvvel sem voltak nehézségei. 1818-ban addigi címei helyett Reichstadt hercege lett, a politikától azonban távol tartották.

Bécsben szoros barátságot kötött a nála hat évvel idősebb Zsófia főhercegnővel, Ferenc Károly főherceg bajor feleségével,

aki szintén kívülállónak érezte magát az udvarban.

A két fiatal Bad Ischlben is gyakran találkozott, ahol II. Napóleont tüdőbetegsége, Zsófiát gyermektelensége miatt kezelték. Gyakran jelentek meg együtt bálokon és koncerteken, így – talán nem is alaptalanul – az a hír járta, hogy kettejük között nem csak barátság van.

A pletyka szerint a Sasfiók volt Zsófia első két fiának, a későbbi Ferenc József császárnak és Miksa főhercegnek, a balsorsú mexikói császárnak az apja. Az mindenesetre tény, hogy

a két főherceg közül egyik sem hordozta a Habsburg-családra olyannyira jellemző külső jegyeket, így például a teltebb alsó ajkat.

II. Napóleon alig 21 évesen, 1832. július 22-én tuberkulózisban halt meg Bécsben. A mai napig sokan vélik úgy, hogy az udvar elősegítette az egyébként is beteges herceg korai halálát, mert tivornyázó, a gyertyát két végén égető életmódra „tanították”. Megint mások úgy vélik, Metternich kancellár mérgeztette meg ólommal vagy arzénnal.

A császári városban temették el, de Hitler 1940-ben úgymond „ajándékként” Párizsba szállíttatta hamvait, ahol az Invalidusok templomában apja mellé került (később áthelyezték az altemplomba).

Hitler azonban nem volt tisztában a Habsburgok bonyolult temetési rendjével, így azt sem tudta, hogy II. Napóleon szívét és belső szerveit külön temették el:

a szív a St. Augustin-templom hercegi kriptájában, szervei pedig a Stephansdom hercegi kriptájában találhatók.

A tragikus sorsú reichstadti hercegről Edmond Rostand írt drámát, ennek címéből ered a Sasfiók név.

Ajánljuk még