logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megtalálták az első világháborúban elsüllyesztett Principe Umberto olasz hadihajó roncsát

Megtalálták a Principe Umberto roncsát Albánia partjainál, az olasz hadihajót az első világháborúban, 1916. június 8-án süllyesztette el az Osztrák-Magyar Monarchia egyik tengeralattjárója – közölte csütörtökön az Il Gazzettino olasz napilap.

A csapatszállítóként használt felfegyverzett kereskedelmi hajó elvesztése az olasz haditengerészet történetének legnagyobb egyedi vesztesége volt, 1926 olasz katona merült a hajóval hullámsírba.

A Principe Umberto roncsát egy hónapja találták meg Guido Gay olasz-svájci mérnök távirányítású, tengeralatti kutatómunkákhoz használt robotjáművével a délnyugat-albániai Karaburun-félsziget előtt. A hajó Albániából az isonzói olasz-osztrák frontvonalra szállította az 55. olasz királyi ezred katonáit. A 145 méter hosszú, 7929 tonnás Principe Umberto felfegyverzett kereskedelmi cirkálóként szolgált a háború alatt.

Gay nem első alkalommal talált történelmi jelentőségű roncsot. 2012-ben a Szardínia melletti Asinara szigeténél rálelt az 1943-ban elsüllyesztett olasz Roma cirkálóra.

Ajánljuk még