logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy ház pincéjében fedezték fel az átjárót egy kétezer éves föld alatti város romjaihoz

Egy megközelítőleg 2000 éves földalatti városra bukkantak Törökország Mardin régiójában. A négyezer négyzetméteres barlangrendszer a tervek szerint a turisták számára is látogatható lesz – derül ki az M1 Híradójában.

Tágas földalatti termek, imahelyek, és az ezeket összekötő folyosórendszer fogadta a dél-törökországi Midyat városa alatt feltárásokat végző kutatókat. A Matiate néven ismert alagútrendszerre még 2020-ban találtak egy építkezés során, amikor egy ház pincéjében lebontott fal mögött járatokra bukkantak. A kezdetben csak kisebb barlangrendszernek gondolt lelőhelyről azóta kiderült, hogy egy a becslések szerint megközelítőleg négyezer négyzetméter alapterületű ókori város maradványait rejti magában.

Ez a Matiate első szakasza, ami nagyjából 1500 négyzetméter kiterjedésű. Egyelőre 16 helyiséget tettünk járhatóvá, de még rengeteg terem és folyosó van hátra. Hosszú munka áll előttünk, amit csak lépésről lépésre tudunk végezni” – mondta ez a török archeológus.

A kutatók szerint a közel 2000 éves város akár hetvenezer korai kereszténynek is menedéket nyújthatott abban az időben, amikor a Római Birodalomban üldözték a keresztényeket. Az itt található termek légjáratokkal és víztárazókkal voltak ellátva, így alkalmasak lehettek arra, hogy az emberek magukkal vihessék az élőállataikat, és szükség esetén akár hónapokon keresztül éljenek a föld alatt.

Törökországban az elmúlt évtizedben más hasonló korú és méretű földalatti várost is feltártak. Az UNESCO Világörökségi helyszín, Kappadókia tündérkéményeknek nevezett természeti képződményei mellett híres a földalatti katakombáiról is. A legnagyobbat 2015-ben Nevsehir városa alatt találták, ahol 2020-óta várják a turistákat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még