logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lövöldözés egy általános iskolában: tovább nőtt az áldozatok száma

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy eltűnt személy maradványainak hitték, de a kutatókat is meglepte, ami ezután következett

| Szerző: hirado.hu
Egy részleges koponyát találtak kajakosok még tavaly nyáron a Minnesota folyóban. Akkor még azt hitték, hogy egy nemrég eltűnt személy maradványai bukkanhattak a sportolók. Mára azonban a törvényszéki és antropológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy egy, az időszámítás előtti korban élt indián férfi testrészét emelték ki a folyóból.

Egy részleges koponyára bukkant a szárazság sújtotta Minnesota folyóban két kajakos tavaly nyáron. A Minneapolistól mintegy 180 kilométerre nyugatra megtalált leletet még tavaly átadták Scott Hable Renville megyei sheriffnek, aki arra gyanakodott, hogy a maradvány egy akkoriban eltűnt személyé lehet. A sheriff ezért átadta a koponyát egy orvosszakértőnek, majd az FBI-nak. A hivatalnál végül egy törvényszéki antropológus szénizotópos elemzést végzett, és megállapította, hogy a lelet egy fiatal férfié volt, aki időszámítás előtt 6000-5500 között élt – derül ki az AP cikkéből.

Teljesen megdöbbentett bennünket, hogy ez a csont ennyire régi” – mondta Hable. Az antropológus azt is meghatározta, hogy a férfi koponyájában egy mélyedés van, amely talán halálának okáról árulkodik.

Kathleen Blue, a Minnesotai Állami Egyetem antropológusa szerint a koponya egyértelműen a jelenleg a térségben élő törzsek egyik felmenőjétől származik. Szerinte a férfi valószínűleg növényeket, szarvast, halakat, teknőst és édesvízi kagylókat fogyasztott, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy nem követte a bölényeket vándorlásaik során.

Hable sheriff nemrég egy posztban számolt be a felfedezésről, és közzétett egy képet is a maradványról, ezt azonban utóbb eltávolította, mert az őslakos közösség tagjai sértőnek találták.

Az antropológiai vizsgálatok eredménye nyomán végül a  koponyát át fogják adni egy sziú indián csoportnak.

Dylan Goetsch, a minnesotai indiánügyi tanács kulturális erőforrásokkal foglalkozó szakembere nyilatkozatában elmondta, hogy sem a tanácsot, sem az állami régészetet nem értesítették a felfedezésről, amit az indián maradványok gondozását és hazaszállítását szabályozó állami törvények előírnak.

Goetsch szerint a Facebook-bejegyzés a kulturális érzékenység teljes hiányáról tanúskodik, mivel nem nevezte az illetőt indiánnak, és a maradványokat a történelem egy kis darabkájaként emlegette.

(A címlapfoton a Minnesota folyó látható, forrás: Wikipédia)

Ajánljuk még