logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar Passió – történelmi filmdrámát vetít az M5 csatorna a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Eperjes Károly első rendezését tűzi műsorra az M5 csatorna február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Magyar Passió című nagyjátékfilm tavaly november 4-én debütált a hazai mozikban. Története az 1950-es években játszódik, felidézi azt az időszakot, amikor az ÁVH, a kommunista diktatúra erőszakszervezete brutális támadást indított a szerzetesrendek ellen.

A hit próbájáról és az irgalomról szól a Magyar Passió című 2021-es filmdráma, amelynek rendezője, és egyben egyik főszereplője Eperjes Károly. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lenyűgöző játékával és korhű cselekményvezetéssel jeleníti meg az 50’-es évek kommunista diktatúráját. Várnai Péter címzetes prépost kiadatlan színdarabja adta a történet alapját, amely a vallásszabadság korlátozását és a korabeli egyházüldözést mutatta be.

Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban ismét felvirágoztassa a ferences rendet. Eleinte még szabadon végezhetik tevékenységüket, de az atyát rövidesen koholt vádak alapján letartóztatják. Kegyetlen kínvallatásokon megy keresztül, de megtörni nem tudják. Sorsa a krisztusi szenvedéstörténettel is rokonítható, ugyanakkor nemcsak az ő kálváriájának lehetünk szemtanúi, a filmben a parasztság, a „kulákok” megpróbáltatásai is megjelennek.

Eperjes Károly korábban elmondta, a Magyar Passió rendezését, és Leopold atya szerepét sem magának szánta, de kollégái úgy látták, ez a feladat rá vár. Személyes elkötelezettsége a téma iránt végül felülkerekedett, és egy hiánypótló történelmi drámát forgatott. A filmet a kommunizmus áldozatainak emléknapján tűzi műsorra a közmédia kulturális csatornája.

Magyar Passió – február 25-én, 21:00-tól az M5 műsorán.

 

Ajánljuk még