logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, miért maradt érintetlen a mumifikálódott magzat a múmiában

| Szerző: hirado.hu
Lengyel kutatók megfejtették, hogyan volt képes épségben megőrizni a testében talált magzatot a tavaly Egyiptomban felfedezett múmia.

 

Tavaly Egyiptomban a régészek egy hihetetlen felfedezésről számoltak be: egy mumufikálódott magzatot fedeztek fel egy múmia hasában. A múmia a „Titokzatos Hölgy” nevet kapta, és a most már azt is tudni, hogyan volt képes a teste épségben megőrizni az embriót. A lengyelországi Warsaw Mummy Project új kutatása szerint a konzerválás a test elsavasodása miatt történhetett a bomlás során.

Kapcsolódó tartalom

A kutatók a folyamatot a tojás savanyításához hasonlították.

A magzat az érintetlen méhben maradt – mondta Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze a ScienceAlert tudományos hírportálnak.

Ejsmond a folyamatot azzal magyarázta, hogy a holttestekben a vér pH-szintje jelentősen csökken és savasabbá válik. A mumifikálni kívánt testeket az ókori Egyiptomban egy száraz tómederből gyűjtött sókeverékkel, nátronnal töltötték fel, amelynek köszönhetően a levegő és az oxigén nem tudott beférkőzni a holttestbe.

Journal of Archaeological Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint azonban az anya és a magzat teste teljesen másképpen mumifikálódott. Míg az nő testét nátronnal kezelték, addig a magzat a méhében létrejött savas környezetben konzerválódott, ami eltérően alakította át a lágyszöveteket.

Kapcsolódó tartalom

Az kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy valószínűleg más „várandós” múmiák is lehetnek a múzeumi gyűjteményekben, amelyeket a lágyszövetek alapos vizsgálatával azonosítani lehet. Az vizsgálat pedig segíthet a kutatóknak választ adni arra a kérdésre, hogy vajon hogyan maradhatott a magzat sértetlen, miközben az anya szervei kikerültek a testből a mumifikációs folyamat során.

„Ez talán összefügghet a túlvilági újjászületéshez kapcsolódó korabeli hittel” – mondta Marzena Ozarek-Szilke, Varsói Egyetem biorégésze, a kutatás vezetője.

További érdekesség, hogy a csoport azt is megállapította, hogy a magzat helyzete és a szülőcsatorna lezárt állapota miatt a 20–30 év közötti „Titokzatos Hölgy” a terhessége 26. és 30. hetében járt, nem a szülésbe halt bele.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még