logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zrínyi Ilona, Európa legbátrabb asszonya, aki páncélban védte Munkács várát

| Szerző: hirado.hu
A Magyar nők sorozatban Zrínyi Ilona kalandos, nem mindennapi életét mutatta be az M5 csatorna. Ellátogattak a sárospataki Rákóczi-várba, hol Zrínyi Ilonáról, azaz I. Rákóczi Ferenc feleségéről, a fejedelemasszonyról, Munkács várának várvédő hőséről beszélgettek.

Az M5 kulturális csatorna hétről hétre mutatja be a Magyar nők sorozatában a történelem legkiemelkedőbb magyar alakjait, melyből Zrínyi Ilona kalandos élete sem maradhatott ki.

Zrínyi Ilona élete valóságos regény, a nélkülözéseket bátran, méltósággal tűrte, kora legnagyszerűbb asszonya volt. XIV. Lajos szerint Európa legbátrabb asszonya, amire azzal szolgált rá, hogy csaknem három évig védte az ostrom alatt álló Munkács várát.

Zrínyi Ilona (1643–1703) a horvátországi Ozaljvárban született IV. Zrínyi Péter bán és Frangepán Katalin lányaként. 1666-ban férjhez ment I. Rákóczi Ferenchez. A házaspárnak három gyermeke született. Első gyermekük, György csecsemőkorában meghalt. Ezután megszületett második gyermekük Julianna és harmadik gyermekük Ferenc (később II. Rákóczi Ferenc fejedelem). Ferenc születése után nem sokkal elhunyt I. Rákóczi Ferenc. Az özvegyen maradt Zrínyi Ilona elérte, hogy ő maradhasson gyermekei gyámja.

Zrínyi Ilona képmása (Fotó: Wikipedia.org)

1682-ben feleségül ment Thököly Imréhez. Második férje oldalán maga is egyik szervezője volt a Habsburgok elleni kuruc felkelésnek. Ezalatt  Thököly török fogságba kerülése után csaknem három évig védte hősiesen Munkács várát Antonio Caraffa generális csapatai ellen.

Zrínyi Ilona páncélba öltözve járta a falakat és lelkesítette a védőket.

A vár védelmének óriási nemzetközi visszhangja támadt.

Munkács vára 1688-ban (Fotó: Wikipedia.org)

1688-ban kénytelen volt feladni a várat, de elérte, hogy a vár védői amnesztiát kapjanak a császártól, és azt, hogy a Rákóczi-vagyon gyermekei nevén maradjon. A megállapodás részét képezte, hogy Bécsbe kellett utaznia. A bécsi udvar elszakította gyermekeitől és az Orsolya-szüzek zárdájába internálta. A zárdában nevelkedett lánya, Julianna is, fiát, II. Rákóczi Ferencet azonban Neuhausba vitték. Édesanyja és fia többé nem találkozhatott.

1691-ben Heissler generális Thököly fogságába esett, aki a generálisért cserébe kicserélte feleségét. Zrínyi Ilona 1699-ben elkísérte férjét a török száműzetésbe. Európa legbátrabb asszonya 1703-ban hunyt el Nikomédiában.

Ajánljuk még