logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

4000 éves társasjátékra bukkantak a régészek

| Szerző: hirado.hu
Ismeretes, hogy az ókori társasjátékok már sok ezer évvel ezelőtt is szórakoztatták a népeket. A most napvilág látott leletet, a Varsói Egyetem csapata fedezte fel.

A közös ománi–lengyel projekt, A települések fejlődése az észak-ománi hegyekben a bronz- és vaskorban célja, hogy megvizsgálja a települések fejlődését az északi Hadzsar-hegység völgyeiben. A csapatok 2015 óta vizsgálják a területet, és igen gazdagnak bizonyult régészeti maradványok szempontjából.

Bizonyítékot találtak a letelepedésről egészen i. e. 4300-tól 4000-ig, valamint, i. e. 1100-tól 600-ig. A Varsói Egyetem sajtóközleménye szerint jelenleg a csapatok a bronzkor Umm an-Nar szakaszából, és a több ezer évvel ezelőtti vaskorszakból származó településekre összpontosítanak – tájékoztatott a Newsweek. 

A régészek a közelmúltban több leletet is találtak, köztük nagy, megmagyarázhatatlan, legfeljebb húsz méter átmérőjű tornyokat, valamint a réz megmunkálásának bizonyítékát.

Az egyetem közleménye szerint azonban a legváratlanabb felfedezés egy kőből készült játéktábla volt, amelyen jelölések és lyukak találhatók – bár egyelőre még rejtély, mik is lehettek a szabályok.

 

„Ritkák az ilyen leletek, de vannak már hasonló felfedezések Indiától Mezopotámián át egészen a Földközi-tenger keleti részéig terjedő területekről” – mondta Piotr Bieliński, a Varsói Egyetem régésze.

A legelső társasjátékok

Ismeretes, hogy az ókori társasjátékok már sok ezer évvel ezelőtt is szórakoztatták a népeket. Időszámításunk előtt 3500 körül jelent meg a legelső társasjáték, a Szenet, melyet a predinasztikus Egyiptomban játszották, amit bizonyít, hogy korabeli sírokban tárták fel őket, valamint ábrázolás található róla Merknera síremlékében. Ez a tudósok által ismert legrégebbi lelet.

 A szenet ókori egyiptomi táblás játék; a legrégebbi fennmaradt hasonló játék a világon. A különböző szenettáblák és a velük kapcsolatos szövegek elemzése alapján megállapítható, hogy a játék hosszú története folyamán a cél mindig ugyanaz volt: eljutni az első mezőtől az utolsóig, a tábla nyújtott S alakú bejárásával.

A New York-i Metropolitan Museum of Art  kiállítása bemutatja, hogy a szenet táblás játék nagyon népszerű volt az ókori Egyiptomban, és olyan királynők játszották, mint Nefertari, vagy éppen a lakosság kevésbé gazdag tagjai.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még