logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összekötözve, magzat pózban találtak a titokzatos múmiára

| Szerző: hirado.hu
A Cajamarquilla településen talált múmia egy fiatal férfié lehetett. A sírkamrában találtak kutya és tengerimalac maradványokat is. A szakértők szerint a temetés után többször visszajártak a sírhoz, adományokat is vittek a helyre.

 

Régészek egy 800-1200 éves múmiára bukkantak Peruban, Cajamarquilla településen. A múmiát magzat pózban, összekötözve találták meg, a kezével az arcát takarta – írta a Live Science.

A tavaly év végén megtalált múmia nemét akkor még nem sikerült meghatározni, de azóta kiderült: egy 18-22 év közötti férfié lehetett, aki 800-1200 évvel ezelőtt halt meg.

A kutatók elmondták, hogy a múmia eltemetésének idején a terület virágzott, élénk kereskedelem folyt, feltehetően több, mint tízezer ember élhetett abban az időben a városban.

A jó állapotú múmiát egy földalatti sírban találták meg. A vizsgálatok szerint a maradványok egy 18 és 22 év közötti férfié. A testet textilbe burkolták és összekötözték, ez akkoriban azon a területen normális volt

– fogalmaztak a szakértők.

A múmia mellett megtalálták egy kutya és egy tengerimalac maradványait is, valamint kukoricát és egyéb zöldségeket. A kutatók szerint a fiú egy gazdag kereskedő fia lehetett.

Kapcsolódó tartalom

Van Dalen Luna régészprofesszor, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a holttest sírba helyezése után időnként még meglátogathatták a sírkamrát, hogy áldozati adományokat mutassanak be.

„A leszármazottak hosszú éveken át visszajártak a sírhoz, ahova adományokat is vittek”

– magyarázta.

Peru területén több száz régészeti lelőhely található olyan kultúrák korából, amelyek az 500 évvel ezelőtt a Dél-Amerika déli részét uraló Inka Birodalom előtt és után alakultak ki.

Címlapfotó: A Cajamarquillában megtalált múmia (Fotó: EPA/Str GT)

Ajánljuk még