logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ősi Egyiptom egy újabb szeletét ismerhetjük meg

| Szerző: hirado.hu
Egy virágzó, ősi egyiptomi város egy kevéssé ismert korszakából származó leleteket találtak a régészek. A települést II. Ptolemaiosz fáraó alapította az időszámítás előtti 3. században.

Egy gazdag sírkomplexumra bukkantak az ősi egyiptomi kikötőváros, Bereniké közelében a lengyel régészek – számol be a Heritage Daily. A települést II. Ptolemaiosz fáraó alapította az időszámítás előtti 3. században, később pedig virágzó kereskedelmi központtá vált. Az időszámítás szerinti 4–6. században a várost a blemmik lakták, akik később Alsó-Núbiában alapítottak egy független királyságot.

A Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának munkatársai egy olyan sírkomplexumot tártak fel, amely több szinten eltemetve hét csontvázat tartalmazott. Mind a hét, nagyjából 1500 éves csontváz azonos pozícióban volt eltemetve, a holttestek alsó végtagjait a mellkasra helyezték.

Ez nem egy természetes pozíció. Ahhoz, hogy ezt elérjék, az elhunytat kötéllel vagy ruhával kellett megkötözni” – mondta Mariusz Gwiazda, a csapat tagja. Hozzátette, a nyughely kivételesnek számít Egyiptom keleti részén. A maradványok a város egy kevéssé ismert korszakából származnak.

Az ásatások során felszínre került régészeti tárgyak – Pakisztánból, Indiából és Indonéziából származó ónixból (szilikátos ásvány kalcedon) és karneolból (barnásvörös ásvány) készült gyöngyök – arról árulkodnak, hogy a sírhelyen az akkori elit tagjait temették el itt.

A felfedezés a korabeli temetési rítusok megértéséhez is hozzájárulhat. Ugyanis a csontvázak mellett egy olyan emelvényt is feltártak, amelyen feltehetően áldozati állatok maradványaira bukkantak. A pódiumon a felajánlásokhoz használt tálakat, valamint lefelé fordított amforákat is találtak.

Ajánljuk még