logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elképesztő lelet: aranynyelvű múmiát találtak Egyiptomban

| Szerző: hirado.hu
Egy spanyol régészekből álló kutatócsoport szarkofágokat, három aranynyelvet és több száz temetési figurát tárt fel el-Bahnasában, mintegy 160 kilométerre Kairótól. Az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium szerint a balzsamozók helyezhették az arany nyelvet a halottra azért, hogy az elhunyt képes legyen beszélni a túlvilágon.

A régészeti csapat két sírt tárt fel, amelyekben egy férfi és egy nő 2500 éves maradványaira, valamint három aranyfólia nyelvre bukkantak. A meglepetést tovább növelte, hogy az egyik síremléket korábban még sosem nyitották fel – tájékoztatott a LiveScience.

„Ez nagyon fontos, mert ritkán találni teljesen lezárt sírt” – mondta Esther Pons Mellado, a Barcelonai Egyetem régészeti missziójának társigazgatója a The National című hírportálnak.

A spanyol régészek két különálló sír felfedezéséről számoltak be, amelyekben mészkő szarkofágokba temetett házaspár maradványait találták. Az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium a felfedezéseket a Saite-dinasztia idejére datálják – Egyiptom úgynevezett késői időszakára.

A pár kiléte eddig ismeretlen, de a régészek abban reménykednek, hogy a folyamatban lévő ásatások további nyomokat tárnak majd fel.

 

Három aranynyelvet is találtak a régészek

Az ókori Egyiptomban a balzsamozók néha aranyfóliából készítettek nyelvet, és az elhunytak szájába helyezték, ugyanis a korabeli egyiptomi hit szerint, ha az aranynyelvű múmia a túlvilágon találkozik Ozirisszel, akkor szüksége lehet arra, hogy beszélni tudjon az istennel.

Az év elején az Alexandriában dolgozó régészek egy hasonló aranynyelvű múmiát fedeztek fel, amely körülbelül 2000 évvel ezelőttre datálható.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még