Baleset

Frontálisan ütközött két autó, feszítővágó segítségével szabadították ki a sofőröket

Európa egy percben – új műsor a Kossuth Rádióban

2024. január 1-től minden hétköznap jelentkezik a Kossuth Rádióban a Szent István Intézet sorozata, amelyben a magyar szellemi élet kiválóságai vallanak közös otthonunkról, Európáról.

A közelgő európai parlamenti választásokra és az Európai Unió 2024-es soros magyar elnökségre készülve – valamint érzékelve a rohamosan változó világban az európai önazonossággal és jövőképpel kapcsolatos dilemmákat is – indítja el a Szent István Intézet a Kossuth Rádió együttműködésével napi sorozatát.

Az Európa egy percben címmel jelentkező széria a Kossuth Rádió reggeli műsorsávjában, a népszerű Jó reggelt, Magyarország! műsoron belül (esti ismétléssel) hallható minden hétköznap. A fél éven át tartó, feszes időkerettel, mindössze egy percben jelentkező műsorban a magyar közélet meghatározó személyei, egyházi vezetők, tudósok, művészek, sportolók, intézményvezetők és a civil élet szereplői osztják meg a hallgatókkal gondolataikat Európáról, az eszményről, amelyben testet ölt számukra az európai identitás. A felkért megszólalók szabadon fogalmazhatták meg gondolataikat, hivatásukkal összefüggő meglátásaikat, személyes történeteiket, amelyek rövid hangüzenetekben köszönnek vissza.

A 130 részből álló adássorozat végén az elhangzott jegyzetek egy különleges, nyomtatott kiadvány formájában is megjelennek majd. A magyar megszólalók írásait nagy európai gondolkodók kontinensünkkel kapcsolatban megfogalmazott felvetései egészítik ki. Az alkotók hiszik, hogy a kiadvány maradandó lenyomata lesz korunk Európával kapcsolatos vélekedéseinek és inspirációt jelent majd közös jövőnk alakításában is.

A műsor zenéjét a Szent István Intézet felkérésére Gulya Róbert zeneszerző komponálta Beethoven: István király, Magyarhon első jótevője című, 1811-ben írt műve nyitányának dallamára. Az államalapító szent királyunk Beethoven általi megidézése maga is üzenetet hordoz: a muzsika nyelvén jelzi, hogy a Kárpát-medencében élve ezer szállal kapcsolódunk össze Európa nemzeteivel, gazdagítva ezzel a kontinens értékes közösségét.

Az új év első napján induló féléves sorozat első heteiben a következő megszólalók hallhatók majd:

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Reviczky Gábor színművész; Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója; Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ vezetője; Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója; Cseke Péter színművész, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója; Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke; Földi-Kovács Andrea, az Axióma Központ igazgatója; Varga Miklós énekes, színművész, Jeszenszky Géza történész, Erőss Loránd, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója; Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum szóvivője; Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója; Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Kohán Mátyás külpolitikai újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője; Csókay András idegsebész; Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője; Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője; Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány elnöke; Giró-Szász Áron, az Axióma Központ alapítója; Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke; Jeszenszky Zsolt újságíró, véleményvezér; Schiffer Miklós stílustanácsadó, divatszakértő; Litkai Gergely humorista, a Duma Színház alapítója; Krúdy Tamás, a Szent István Intézet vezető kutatója; Bencsik András újságíró, a Demokrata hetilap főszerkesztője; Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója; Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Intézet elnöke; Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője; Káel Csaba filmrendező; Béres József, a Béres Zrt. elnöke; Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC vezető kutatója; Puskás Balázs, a Szent István Intézet vezető kutatója.

Ajánljuk még