Aktuális

Mától vásárolhatunk szilveszteri tűzijátékot

Premier a Dunán: Filmen a Kormorán fél évszázados múltja

A Kormorán együttes történetéből készült Folytassátok holnap című filmet először a Duna nézői láthatják december 30-án. A kétórás összeállítás riportokkal, koncertek és színházi előadások részleteivel, valamint exkluzív felvételekkel idézi fel a Duna-díjas zenekar fennállásának mintegy öt évtizedét, valamint Koltay Gergely Kossuth-díjas és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, dalszövegíró 70 évét.

A Kormorán alapítója, Koltay Gergely másfél éve látott neki legújabb rendezésének, a műfajteremtő együttes 47 évnyi történetét a kezdetektől napjainkig feldolgozó dokumentumfilmnek. A Folytassátok holnap nemcsak a zenekar legemlékezetesebb pillanataiból válogat, a Kossuth-díjas Koltay Gergely gyermekkorába, családi emlékeibe és élményeibe is bepillanthatnak a nézők. A többi közt 70. születésnapjára kapott ejtőernyős ugrása is látható – osztotta meg a rendező az M5 Librettó című műsorában. Neves művészek – Papadimitriu Athina, Horváth Károly Charlie, Varga Miklós és Benkő Péter – rövid riportokban árulják el, mit adott nekik a folk-rock, etno-rock, nemzeti rock műfajok zászlós hajója. Koncert- és stúdiófelvételek, dalrészletek, a legnagyobb slágerek, valamint színházi jelenetek teszik teljessé az életmű-filmet.

Koltay Gergely nevéhez több mint száz album, nyolcszáznál is több dal és mintegy ezer dalszöveg köthető, repertoárjában megtalálhatók a rockoperák, az oratóriumok, a zenés történelmi játékok, valamint a filmek. A ’70-es évek elején a Sebő együttesben zenélt: fuvolán, dudán, töröksípon és különböző furulyákon. Az országos mozgalommá szerveződött táncház úttörője volt. 1976-ban alapította meg a népzenei elemeket a rockzene stílusjegyeivel ötvöző Kormoránt Papadimitriu Grigoris-szal. Dalaik határon átívelők, generációkat kötnek össze, hidat képeznek múlt és jelen között. A zenekar sokszínűségét és alkotóerejét megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja –  Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az MTVA és a Vox-Trade Zrt. koprudukciójában készült. A rendező és forgatókönyvíró Koltay Gergely. A kimaradt jelenetekből önálló műsor készült, Folytassátok holnap – előszó címmel mutatja be a Duna december 29-én.

Folytassátok holnap – előszó – december 29-én 12:55-kor a Dunán.

Folytassátok holnap – Koltay Gergely filmje – december 30-án 13:25-kor a Dunán.

Kiemelt kép forrása: MTVA

Ajánljuk még