Fontos

Orbán Viktor 12:10-től tartja beszédét a demográfiai csúcson

Szombaton kezdődik a dél-erdélyi szórványmagyarság egyik fontos rendezvénysorozata

Szombaton kezdődik a dél-erdélyi szórványmagyarság egyik fontos rendezvénysorozata: a 14. Hunyad Megyei Magyar Napokon kilenc településen lesznek kulturális, szabadidős programok – közölték csütörtökön az MTI-vel a szervezők.

A közlemény szerint a szeptember 16-24. között zajló rendezvénysorozat keretében Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényban, Bácsiban, Brádon, Lupényban, Petrillán, Csernakeresztúron és Lozsádon ünnepel a helyi magyarság. A rendezvény mottója: „Mert vannak értékeink”.

Mint Winkler Gyula EP-képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hunyad megyei elnöke a közleményben hangsúlyozza, a programokra a szórványmegye egész lakosságát várják.

„Az általunk szervezett események, koncertek, kulturális, sport, gyermek- és gasztronómiai rendezvények során nagy örömmel adunk át a lehető legtöbbet kultúránkból, hagyományainkból minden Hunyad megyei lakosnak.”

A megye magyar közössége ily módon tiszteleg értékei, történelmi személyiségei, kulturális és épített öröksége, hagyományai előtt – teszi hozzá a politikus.

A magyar napok keretében adják át vasárnap a Barcsay Ákos-díjakat Déván. A kitüntetéssel a dél-erdélyi szórványközösségekben dolgozó, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személyek tevékenységét ismerik el.

Szombaton Vajdahunyadon, a várban lesznek szabadtéri programok:

főzőversennyel, néptáncegyüttesek bemutatóival, este pedig Republic-koncerttel várják a közönséget. Gasztronómiai és kulturális program lesz Petrozsényban is, Déván tanévkezdő ünnepi szentmisét tartanak a ferences templomban.

Vasárnap nyitják meg a megyeszékhelyen Dávid Botond Európai Polgár-díjas fotóművész szabadtéri kiállítását, amely a világ népeinek színpompás viseleteit mutatja be. A Geofolk című tárlat mintegy 2000 fotón jeleníti meg elsősorban Európa tájegységeinek népi viseleteit. Lupényban aznap a kultúrpalotában tartanak kulturális műsort.

Jövő héten több Zsil-völgyi és Hunyad megyei településen folytatódik a magyar napok programja. A dél-erdélyi Hunyad megyében a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint a mintegy 360 ezer lakosból 9180 vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még